teško stanje

Zoran Barušić: Svi pacijenti u jedinici intenzivnog liječenja u Klinici 'Fran Mihaljević' su necijepljeni

22.11.2021 u 19:38

Bionic
Reading

Zamjenikom ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Zoran Barušić

"Situacija u Klinici je tjednima na razini cijele epidemiološke situacije, konstantno smo pri vrhu kapaciteta i popunjenosti. Radimo najbolje što možemo kako bi zbrinuli sve koji trebaju bolničku skrb. Kad to nije moguće u okvirima naše Klinike surađujemo sa svim drugim zagrebačkim klinikama. Raspolažemo dovoljnim brojem kadra i opreme", kazao je je Barušić za RTL Danas.

Imaju nekoliko slobodnih kreveta, ali to bi se brzo moglo promijeniti.

'Glavni problem je dan danas kao i u prethodnim valovima, ako gledamo što je razlog za hospitalizaciju, to je pogoršanje respiratorne funkcije, teške upale pluća i to zahtjeva hospitalizaciju. Jedan dio tih bolesnika se regrutira i završava u jedinicama intenzivnog liječenja. Kod nas u jedinici intenzivnog liječenja su svi pacijenti necijepljeni i prosječna dob je 41 godina', kazao je.

Objasnio je i razliku simptoma kod necijepljenih i cijepljenih.

'Oni koji su cijepljeni, kod njih je klinička slika blažeg oblika i u manjoj mjeri zahtijevaju bolničko liječenje, a i samim time nekih od težih oblika intenzivnog liječenja", kazao je.

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Na pitanje prijeti li zdravstvenom sustavu kolaps, Barušić je kazao kako je sad na snazi reorganizacija tog sustava.

'Svaka bolnica radi u granicama mogućnosti. Siguran sam da će se taj trend morati nastaviti i trebamo paziti da i oni koji nisu covid pozitivni dobiju najbolju moguću skrb', kazao je.

Komentirao je i današnji rekordan broj umrlih.

"Broj preminulih je veliki, ako je suditi prema brojkama svakodnevno oboljelih pitanje je što možemo očekivati u idućim danima. Bojim se da možemo reći da bi prije bili pesimistični nego optimistični", kazao je.

Barušić se osvrnuo i na prosvjed protiv mjera i COVID potvrda koji se održao u subotu.

'Prosvjeda je bilo i prosvjeda će biti. Mi zdravstveni djelatnici moramo gledati što je naš poziv i zadaća a to je skrb za svakog bolesnika i spašavanje života, sukladno tome moramo slijediti smjernice, preporuke i sva medicinska dostignuća koja su nam trenutno raspoloživo, u ovom trenutku konkretno cijepljenje što se tiče covida', kazao je.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ