MADE IN SPLIT

Znate li da je ovaj detalj 'Igre prijestolja' hrvatski proizvod?

05.11.2016 u 18:14

Splitski doprinos popularnoj Igri prijestolja

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album: Ivan Radić

Bionic
Reading

Pasionirani ljubitelji HBO-ove 'Igre prijestolja' pomno prate svaki detalj ove svjetske megaprodukcije, pa ih je - barem one u Londonu i njegovoj blizini - razveselila vijest o trodnevnoj izložbi na kojoj će biti predstavljen niz umjetničkih djela povezanih s ovom serijom i njihova veza s današnjom pop kulturom. A jedan od glavnih eksponata, predstavljen i na HBO-ovoj najavnoj fotografiji izložbe, unikatan je i izrađen u - Splitu

Radi se o mapi koju od četvrte sezone 'Igre prijestolja' gledatelji mogu vidjeti na špici; njen autor je grafički dizajner i umjetnički direktor splitske Tvornice identiteta Ivan Radić. Stavimo li na stranu ogromnu količinu tehnike, kadra i produkcijskog znanja korištenog za vrijeme snimanja u Hrvatskoj, Radićeva je mapa - barem koliko je poznato - jedini naš doprinos ove vrste.

Od 10. do 13. studenoga ona će biti izložena u londonskoj četvrti Shoreditch s originalnim skicama autora serije, nacrtima kostima većine glumaca, nakitom glavnog ženskog lika Daenerys Targeryan te deset najboljih djela koja su osmislili sami fanovi 'Igre prijestolja'. Organizatori iz HBO-a najavili su i razne instalacije 'koje će izložbu učiniti nepredvidivom poput same serije'.

'U vrijeme snimanja obratili su mi se predstavnici HBO-a i ponudili posao koji je uključivao dizajn, ilustraciju i - što je posebno bitno - tipografiju mape. Dakako da sam prihvatio', kaže za tportal Radić. Premda u karijeri ima niz referenci - od izrade vizualnog identiteta i web dizajna različitih tvrtki, preko klijenata poput Moreške s Korčule ili Razvojne agencije Splitsko-dalmatinske županije, do logotipa za pivo - ovaj mu je angažman posebno prirastao srcu jer je, priznaje, osobno potpuno 'uživljen' u 'Igru prijestolja'

Na crtanju terena i zida, osmišljavanje dodatnih detalja i kaligrafski ispis naziva na mapi - u stvarnosti kožnom svitku koji mu je dostavio HBO - trošio je besane noći. O financijskom aspektu priče zbog ugovora nije želio govoriti, kao ni o drugim detaljima.

Na izložbu u London ne namjerava putovati, pa će se sa svojim vrlo eksponiranim djelom susresti ako se ona eventualno organizira u Hrvatskoj.