SANADER DOČEKAO SVJEDOKA BEBIĆA

'Znaš li ti da je zimi hladnije nego liti?'

19.12.2013 u 10:41

Bionic
Reading

Na suđenju za aferu 'Planinska' na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočili su bivši predsjednik Sabora, prijatelj Ive Sanadera Luka Bebić te bivši potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac. Njihovi iskazi nisu dodatno teretili Ivu Sanadera

Ivo Sanader, Stjepan Fiolić, Mladen Mlinarević i dvije pravne osobe optuženi su za kupnju zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu za Ministarstvo poljoprivrede. Zgradu je, prema optužnici, Vlada kupila od Fiolića za 79,9 milijuna kuna što je, navodno, bila puno veća cijena od tržišne. Od toga iznosa pretpostavlja se da je proračun oštećen za 26,4 milijuna kuna, a da je Sanader izvukao 17 milijuna kuna.

Sanaderov prijatelj Luka Bebić prvi je svjedočio na sudu pred sutkinjom Jasnom Smiljanić. Kada je optuženi Sanader doveden u pratnji pravosudne policije u sudnicu, ljubazno je pozdravio svjedoke pa ga je Bebić pitao: 'Kako si ti?' Sanader mu je odgovorio kroz šalu: 'Dobro je… Znaš ti da je hladnije zimi nego liti?'

Bebić je u svjedočenju rekao kako nije znao ništa o kupnji Fiolićeve zgrade u Planinskoj sve do jednog sastanka 2007. u Karlovcu: 'Nas nekoliko se na poziv premijera povuklo u jednu sobu. Nisam znao zašto, ali ispostavilo se da je sindikat Hrvatskih šuma napisao neke pritužbe jer su htjeli da se kupi neka zgrada. Ne znam koja zgrada, ali trebali su kupiti neku zgradu i opremu. Valjda za potrebe radnika u šumarstvu. Spominjala se nabava čizama, odijela itd.', prepričavao je Bebić naglašavajući da je bio iznenađen sastankom.

Rekao je da je tadašnji premijer Sanader rezolutno i čak ljutito odbacio svaku ideju o kupnji zgrade. 'Sanader vrlo ljuto, možda i previše ljutito, naglasio da nema šanse da se zgrada kupuje. Nije raspravljeno o tome niti je bilo na dnevnom redu Upravnog vijeća Hrvatskih šuma čiji sam bio član', rekao je Bebić.

Što se opreme za radnike u šumama tiče, Bebić je rekao da je Sanader naredio da se ta stvar raspravi sa sindikatima i riješi. 'Zanimljivo bilo jer su neke čizme za šumare imale oznaku '4 S'. Nisu samo zato bile neprimjerene, ali sindikat je zbog toga protestirao. Ta pisma sindikata ni pritužbe nisam čitao, niti sam vidio tu opremu, ali to jedan od razloga zašto se sindikat obraćao Vladi i Viti Begoviću koji je bio zadužen za odnose sa socijalnim partnerima', rekao je Bebić.

Kazneno djelo već su priznali bivši ministar Petar Čobanković koji je već osuđen na godinu dana rada za opće dobro te Stjepan Fiolić.

305391,305359,305102,291637