UZROČNIK PROPASTI

Znanstvenici dokazali da je tropska malarija uništila Rimsko Carstvo

05.04.2017 u 06:54

Bionic
Reading

Najnovija studija znanstvenika s kanadskog Sveučilišta McMaster dokazala je da je malarija jedan od ključnih uzroka propasti Rimskog Carstva

Kako piše CNN, znanstvenici na čelu s evolucijskim biologom Hendrikom Poinarom sa Sveučilišta McMaster u Hamiltonu, tragali su za DNK tragovima uzročnika malarije plazmodija u ostacima kostiju i zuba kod 58 odraslih i djece iz antičkog doba na lokalitetima Isola Sacra, Velia i Vagnari u Italiji, koji su preminuli u 3. stoljeću poslije Krista.

Iako su tragali za DNK mikroorganizama u ostacima ljudskih tijela starih više od 2.000 godina, znanstvenici su uspjeli izolirati tragove Plasmodium falciparum, uzročnika izuzetno opasnog oblika bolesti tropske malarije.

'Malarija je prouzročila mnogo smrtnih slučajeva u starom Rimu', kazao je Poinar koji smatra da je malarija, koju najčešće prenose komarci, s vremenom oslabila Rimsko Carstvo.

O bolesti koja je učestala u močvarnim područjima prvi je pisao Hipokrat, a o epidemijama malarije postoje dokazi čak i iz starog Egipta, dok je tragove malarije u egipatskim mumijama starim 1.500 godina pronašala ekipa njemačkih znanstvenika.

Stručnjaci ističu da se više ne postavlja pitanje je li malarija harala antičkim svijetom, već u kojoj mjeri, tako da teorija o propasti Rimskog Carstva uzrokovanoj epidemijom malarije 'drži vodu'.