POTRES ZBOG CVJETNOG

'Znam da će me Bandić smijeniti. Rekao mi je da sam lijevo jaje i da ne smetam'

07.10.2016 u 15:59

Bionic
Reading

Zrinka Paladino, zamjenica pročelnika zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode statusom na Facebooku vezanim za podignutu pa srušenu terasu Tomislava Horvatinčića prodrmala je zagrebačke gradske strukture, ali po svoj prilici tu priča neće stati

Paladino, podsjetimo, na Facebooku je nedvosmisleno ukazala, ne navodeći imena, na to da su šef Zavoda Silvije Novakzamjenik pročelnika za graditeljstvo, promet i komunalne poslove Alan Ordulj, pa i sam gradonačelnik Milan Bandić bili direktno upetljani u priču oko izdavanja dozvole za natkrivanje pola Cvjetnog trga, da bi dan kasnije Ordulj i Bandić zajedno paradirali istim mjestom i iščuđavali se kako je to moguće.

U kratkom razgovoru za tportal Paladino je odlučila otvoriti dušu, svjesna da će nakon statusa na Facebooku i razgovora s nama morati snositi konzekvence, ali smatra da 'ovako više nema smisla'.

Na javni istup, objasnila je, potaknula ju je činjenica da je više puta urudžbirala prema Gradu predstavke na vođenje Zavoda koji se vodi bez stručnih kolegija, u kojem radi i dvadesetak ljudi koji su izuzetno stručni, ali su poniženi do kraja jer jednostavno Zavod vodi jedna osoba koja prema potrebi svojevoljno mijenja i tuđe predmete.

'Dva puta sam se obratila i primljena sam na razgovor kod gradonačelnika. Na jednom od njih prije dvije godine gradonačelnik Milan Bandić mi je rekao da sam lijevo jaje i da to zapamtim. Nisam to nikom prijavila. Kome da prijavim kad on vodi Grad. Odavno razmišljam kako i što i razmišljala sam otići, ali onda se čovjek upita zašto da to napravi ako savjesno radi i voli svoj posao', kazala je Paladino.

Kaže da se priča oko Cvjetnog odigrala u tjednu dok je ona bila na godišnjem odmoru u Ateni i da je cijeli hodogram događanja saznala naknadno.

'Kad sam vidjela što je napravljeno, nisam mogla doći sebi. Predmet je urudžbiran dok sam bila u Ateni i podignut dok sam bila odsutna. Sve je učinjeno meni iza leđa, premda ja već dugo imam blokadu od šefa Zavoda na uvid u predmete. Sve mi je to kao zamjenici i doktorici znanosti ponižavajuće', istaknula je Paladino

Ističe da se Bandić konstantno poziva na struku, ali da je stručnim ljudima nemoguće raditi zbog toga što je prevelik pritisak različitih lobista i investitora.

'Mi smo nezgodan zavod, mi smo mjesto koje bi trebalo biti filter svemu što je nedopustivo za grad, a događa se upravo suprotno. Na čelu je osoba koja je poslušna i koja u sedam godina nije održala nijedan stručni kolegij, a onda iz Zavoda izlaze stvari kao da su s tim složni svi koji u njemu rade. Međutim, to nije tako. Sedamdeset posto djelatnika je poniženo i ne znaju što da naprave. Jedna osoba pušta stvari vani i onda se skriva iza Zavoda. Stručna Odluka Zavoda značila bi da smo složno donijeli odluke na nužnim kolegijima. Horvatinčić je tu nebitan, on je samo jedan od investitora i ima pravo podnijeti zahtjev za bilo što. Nadležni konzervatorski zavod je taj koji treba stručno odlučiti prolazi li zahtjev na području kulturnog dobra', objasnila je Paladino.

Navela je da je po povratku iz Atene doznala da je Alen Ordulj donio predmet i preuzeo ga samo nakon nekoliko dana.

'Nije uobičajeno da predmete odnose i donose pročelnici ili njihovi zamjenici, jer oni običn stižu preko urudžbenog ili se šalju poštom. Ne možemo govoriti da tu netko nije znao što se događa. Problem je u tome što ja kao zamjenica nisam znala što se događa. Ovakvo postupanje dovodi u pitanje opstojnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode jer on je postao Zavod za ukidanje', mišljenja je Paladino.

Ne dvoji da će zbog svojih istupa biti sankcionirana, ali smatra da svoj posao obavlja savjesno i pošteno.

'Da mi je lako, nije. Svjesna sam da će biti posljedica, ali sam spremna na njih. Pretpostavljam da će Bandić maknuti Novaka, ali on je već i tako ispunio uvjete za mirovinu. U cijeloj situaciji moj istup će mu vjerojatno dobro doći jer će onda jednim potezom maknuti dvoje ljudi. Ali pripravna sam na to', zaključila je Paladino.