HNS NEZADOVOLJAN

Ministar potvrdio: Ploča s natpisom 'Za dom spremni' ostaje najmanje do 2018.

26.08.2017 u 15:15

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je kako ploča pripadnicima HOS-a poginulim u Domovinskom ratu na kojoj je natpis 'Za dom spremni' u Jasenovcu neće biti maknuta najmanje do 2018. godine

Bošnjakivić i Vlada odlučili su da o ovakvim ideološkim prijeporima treba odlučiti Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Nakon njihovih preporuka koje trebaju donijeti do ožujka 2018. napravit će se zakonski okvir, kazao je Bošnjaković u intervjuu za Večernji list.

'Kada vijeće da preporuke, onda ćemo mi unutar tih preporuka napraviti zakonski okvir i poduzeti druge mjere', kazao je.

'Izričito uporište u zakonu ne postoji. Grb HOS-a, unutar kojeg je ZDS, službeno je registriran i priznat. Teško je sada suditi da se tim pozdravom u amblemu HOS-a poziva na vraćanje u prošla vremena jer su pripadnici HOS-a, noseći taj grb, ginuli za Hrvatsku, i to za Hrvatsku koja poštuje demokratske standarde, koja je demokratski uređena i koja poštuje prava nacionalnih manjina. Dakle, njihovi motivi u Domovinskom ratu bili su borba za takvu Hrvatsku, a ne veličanje propalih režima. Na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, s druge strane, prihvatili smo tezu da ploča s pozdravom 'ZDS' u Jasenovcu može vrijeđati ljude koji su ondje stradali zbog rasne i nacionalne pripadnosti. No dobro je da je osnovano Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kako se ta priča ne bi rješavala na brzinu i pod tenzijama', pojasnio je.

Na Bošnjakovićevu najavu reagirao je član Predsjedništva HNS-a Tomislav Stojak.