AKCIJA SLOVENSKE POLICIJE

Zmago Jelinčić sumnjiči se za korupciju

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.03.2012 16:03
  • Objavljeno 09.03.2010 u 17:20
Samuel Žbogar, Zmago Jelinčič i Borut Pahor

Samuel Žbogar, Zmago Jelinčič i Borut Pahor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Zaplatil / Delo

Slovenska policija provela je u utorak opsežnu istragu nad više osoba koje se sumnjiči za više kaznenih djela, uhićen je jedan parlamentarni zastupnik a među osobama koje su zadržane na obavijesnom razgovoru bio je i jedan ministar

Policija je obradila više osoba koje sumnjiči za zloporabu položaja, iznudu, prijetnju oružjem, te davanje i primanje mita, a na obavijesnom razgovoru zadržan je slovenski ministar poljoprivrede Milan Pogačnik.

U utorak poslije podne policija je priopćila da su na obavijesnom razgovoru zadržane četiri osobe, među kojima jedan ministar i dva zastupnika u parlamentu, dok je peta osoba koja je također bila na informativnom razgovoru u međuvremenu puštena.

Slovenski mediji navode da je u središtu istrage parlamentarni zastupnik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Srečko Prijatelj, koji je u međuvremenu i uhićen.

Mediji navode da je Prijatelj, čije je telefonske razgovore policija pratila od početka godine u svezi s istragom o gospodarskom kriminalu povezanom uz poslovanje Luke Koper, uhićen oko 12 sati.

Ravnatelj slovenske kriminalističke policije Aleksander Jevšek izjavio je poslije podne na konferenciji za novinare, ne navodeći ime, da je policija u utorak uhitila osobu koja je dulje vremena prijetila oružjem jednom poduzetniku, a uhićena je nakon što mu je ucijenjena osoba predala traženih 323.000 eura.

Policija je na obavijesnom razgovoru zadržala i predsjednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmagu Jelinčiča, a izvršena je i pretraga u parlamentu, u prostoriji te stranke, te u Jelinčičevoj kući gdje stranka ima sjedište.

Policija je ispitala i zadržala na obavijesnom razgovoru i ministra poljoprivrede Milana Pogačnika. Kako navode slovenski mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, Pogačnik je naknadno obuhvaćen istragom kojom se pratilo Srečka Prijatelja.

On je navodno kao ministar ponudio članovima Jelinčičeve stranke pomoć u stjecanju prava na zemljišta u državnom vlasništvu u blizini Murske Sobote, nakon što su podržali zakon o fondu državnog zemljišta koji je u parlamentu prihvaćen krajem prošle godine, a usvojen tankom većinom.

Akciju policije u više slovenskih gradova, u kojoj je sudjelovalo 60 kriminalista i 20 pripadnika temeljne policije, ravnatelj kriminalističke policije Jevšek objasnio je istraživanjem gospodarskog kriminala u jednoj velikoj kompaniji koja je oštećena za 3,8 milijuna eura.

Neslužbeno, riječ je o luci Koper i poslovanju vezanom s bivšom upravom koju je postavila ranija vlada.

Mediji navode da su pritvoreni i bivši direktor Luke Koper Robert Časar, te gradonačelnik Murske Sobote Anton Štihec.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u utorak poslije podne za medije da ne želi komentirati istragu jer ju vode neovisna tijela koja imaju "ovlasti, ali i odgovornost".

Pahor tvrdi da nije znao za istragu i uhićenja dok ga o tome nije obavijestila ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi