SNV UOČI OBLJETNICE

'Zločinci iz Oluje ostali su nekažnjeni'

03.08.2013 u 15:19

Bionic
Reading

U povodu 18. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluje, Srpsko narodno vijeće (SNV) ističe da se s pijetetom prisjeća svih onih, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, koji su do, tijekom i nakon Oluje izgubili živote ili postali prognanici odnosno izbjeglice, te osuđuje nastavljanje političke upotrebe rata.

Srpsko narodno vijeće u današnjoj izjavi, koju je potpisao njegov predsjednik Milorad Pupovac, podsjeća da su zločini počinjeni prema hrvatskim građanima srpske nacionalnosti za vrijeme i nakon „Oluje“ ostali do danas nekažnjeni. Također, poziva Vladu da još uvijek devastirana područja povratka, u interesu i Srba i Hrvata, od ratnih počnu pretvarati u razvojna.

"Osuđujemo nastavljanje političke upotrebe rata, jer način njegova tumačenja i njegova slavljenje obnavlja i produžuje ratnu atmosferu i ratnu retoriku, produbljuje etničke i društvene podjele te sprečava javnost da se suoči s njegovom tamnom stranom i njegovim razornim posljedicama", kaže se u izjavi. SNV ističe da se sjeća razornih posljedica rata po odnose među ljudima i narodima, po društvene vrijednosti i po društvenu ekonomiju, od kojih se većina hrvatskih građana ni gotovo dva desetljeća od završetka rata, nije oporavila.

Unatoč međunarodno preuzetim obavezama i dostupnim činjenicama, unatoč deklariranoj spremnosti državnog vrha i državnih institucija, brojni zločini počinjeni prema hrvatskim građanima srpske nacionalnosti za vrijeme i nakon Oluje ostali su do danas nekažnjeni, ističu u izjavi dodajući kako do danas nitko od neposrednih počinilaca ili zapovjedno odgovornih nije odgovarao za ubojstva više stotina civila, paljenje brojnih sela i gradova i sustavno etničko čišćenje i sprečavanje povratka izbjeglica, nasilnim ili administrativnim sredstvima.

SNV napominje i kako su predstavnici državnog vrha nakon oslobađajućih presuda optuženim generalima Gotovini i Markaču izjavljivali da će počinitelji zločina biti kažnjeni dodajući međutim kako se, na žalost, to nije dogodilo i zločinci su i dalje nekažnjeni.

U tom smislu, ističu, očekuju da se međunarodno preuzete obaveze i dana obećanja ispune.

Područja zahvaćena ratom, posebno područja povratka i nakon gotovo dva desetljeća nose više obilježja rata nego mira. U njima je više porušenog i devastiranog nego obnovljenog i razvijenog, ističe Srpsko narodno vijeće u svojoj izjavi i "podsjeća na odgovornost Vlade i njezine razvojne politike za produžavanje takvog stanja". U interesu kako povratnika tako i naseljenika, kako Srba tako i Hrvata, pozivamo Vladu RH da od ratnih ta područja počne pretvarati u razvojna, kaže se u izjavi SNV-a.