PREMIJER BEZ KOMENTARA

Zlatko Lagumdžija bojkotirao ručak s Milanovićem?

Milanović stigao u Sarajevo

Milanović stigao u Sarajevo

Izvor: Cropix / Autor: Dado Ruvić

Nerješena pitanja u odnosima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine rezultat su, između ostaloga, činjenice da je nekim ljudima odgovarao 'sukob vrlo niskog intenziteta' koji je onda korišten u dnevnopolitčke svrhe ili za neke političke projekte i to je razlog zbog kojega u proteklim godinama ništa od otvorenih pitanja nije rješeno, izjavio je u ponedjeljak u Vitezu predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović

Komentirajući prvi dan službenog posjeta BiH, tijekom kojega je u Sarajevu razgovarao s predstavnima državne vlasti, a u Vitezu s hrvatskim političarima i gospodarstvenicima iz središnje Bosne, Milanović je novinarima kazao kako je svjestan da će njegova vlada biti vrednovana i po tome hoće li bar neka od postojećih otvorenih pitanja biti rješena.

'Novih prijedloga nema, no ima otvorenih pitanja i želje da se ona rješe', kazao je Milanović novinarima.

Dodao je kako je važno izdvojiti pitanja koja dvije strane žele što prije rješiti.

Kazao je kako bi, primjerice, u rješavanju problema granične crte trebalo razmisliti o arbitraži ukoliko se dvije države nisu u stanju same dogovoriti.

'To je civiliziran način rješavanja sporova. Koliko god da košta on je jeftiniji od onoga što je alternativa, a to je konstantan sukob niskog intenziteta', ocijenio je hrvatski premijer.

Milanović
je pojasnio kako Hrvatska nije ni pod kakvim pritiskom da rješava pitanja u odnosima s BiH, no to je njezin interes jer joj treba stabilan i funkcionalan susjed.

Predsjednik hrvatske vlade nije želio posebice komentirati medijske tvrdnje kako je došlo do 'zahlađenja odnosa' između njega i predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatka Lagumdžije zbog Milanovićeva najavljenog susreta s čelnicima HDZ BiH i HDZ 1990. u Mostaru.

Lagumdžija
i predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić trebali su sudjelovati na službenom ručku u Sarajevu koji je priređen u Milanovićevu čast, no oni se ondje nisu pojavili.

'Primjetio sam da gospode nije bilo i to je sve. Kada dođu u Zagreb primit ću ih ako budem u Zagrebu', bio je Milanovićev komentar.

O najavljenim susretima u Mostaru kazao kako su oni rezultat njegove želje da sasluša 'vrlo legitimne predstavnike' jednog od tri konstitutivna naroda.

'Ja sam se u Sarajevu prvog dana susreo isključivo s predstavnicima vlasti. Dalje od toga nismo išli. Drugi dio puta je poseban. Ja sam predsjednik hrvatske vlade i ona brine o Hrvatima izvan Hrvatske, no moja će vlada o tome brinuti na malo drugačiji način nego prethodne vlade, s više respekta prema BiH', izjavio je Milanović

Predsjednik hrvatske vlade u utorak će se u Širokom Brijegu susresti s predstavnicima Zapadnohercegovačke županije i širokobriješke općine, nakon čega će u Mostaru razgovarati s predstavnicima Hercegovačko-neretvanske županije i grada Mostara, posjetiti sveučilište i sveučilišnu bolnicu, te na sveučilištu održati predavanje, nakon čega će se susresti s predstavnicima Hrvatskog narodnog vijeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi