DORH DEZORIJENTIRAN

ZKP izazvao komunikacijski kaos među institucijama

02.09.2011 u 14:26

Bionic
Reading

Problemi oko novog Zakona o kaznenom postupku jasno su se vidjeli već u prva dva dana primjene. Velik dio posla koji je do prekjučer obavljala policija sada je na Državnom odvjetništvu, koje se čini potpuno dezorijentirano

Teška prometna nesreća koja se jučer u 12.15 dogodila u Zagrebu postala je primjerom problema primjene novog ZKP-a. Najviše nedoumica imali su novinari koji su o nesreći trebali ispravno izvijestiti javnost, jer nije bilo jasno tko smije otkrivati koje informacije.

Budući da su do prekjučer novinari u potrazi za informacijama o nesreći zvali policiju i njihove urede za odnose s javnošću (što je uz svakodnevne konferencije za novinare i dostupnost glasnogovornika policije funkcioniralo jako dobro), to su pokušali i jučer. No policijski službenici prvog dana primjene ZKP-a nisu više znali je li informiranje javnosti u njihovoj ili državnoodvjetničkoj nadležnosti. Nakon nastalog komunikacijskog kaosa, u policiji su shvatili da ipak smiju u mikrofone reći osnovnu informaciju i konstatirati da se doista dogodila nesreća, no više od toga nije se moglo doznati.

Podsjetimo, prema novom ZKP-u istrage kaznenih djela vode isključivo državni odvjetnici, koji su tada nadređeni policiji. Jučerašnja prometna nesreća u kojoj je poginulo dvoje ljudi bila je primjer teškog kaznenog djela protiv sigurnosti u prometu, a u očevidu je sudjelovao državni odvjetnik koji je već bio preuzeo slučaj. Da bi neka informacija došla do javnosti, nju je trebao blagosloviti nadležni državni odvjetnik.

Državni odvjetnici, dakle, trebaju reći policiji što i kako da istražuju, koga da ispituju i zapravo je cijeli postupak istrage u njihovim rukama. Policija stoga i u odnosima s javnošću zasad mora njih pitati koje podatke smiju otkriti javnosti, ili će državni odvjetnici napokon početi sami komunicirati s medijima. To bi se konačno trebali dogovoriti...

Novinari su već duže vrijeme ogorčeni zbog nepostojanja komunikacije s DORH-om. Glasnogovornica im je često nepristupačna, a na upite odgovara šturo, bez volje da objasni tvrdokorne pravne konstrukcije. Čak ponekad kasni s odgovorima do te mjere da, u trenutku kada i stigne, on javnosti više nije relevantan. Osim toga, smatraju se najodgovornijima i za curenje strogo tajnih informacija koje iz istraga kapaju gotovo isključivo u Jutarnji list.

S novim ZKP-om postalo je sasvim jasno da će se DORH sa svojim novim ovlastima morati pomiriti i s činjenicom, koja im očito vrlo teško pada, da će morati početi komunicirati s medijima. Tvrde da su se dvije godine intenzivno pripremali za novi ZKP u vidu obuke svojih državnih odvjetnika, ali u području komunikacije s javnošću nisu promijenili baš ništa.

Tko će preuzeti ulogu prosvjetljivanja javnosti i hoće li policija za svaku izjavu o istragama tražiti blagoslov državnog odvjetnika, ili će se državnim odvjetnicima odvezati jezici, vjerojatno će se tek utvrditi u praksi uz brojne pogreške i presedane. Sigurno je da s primjenom novog ZKP-a ništa više neće biti isto i da Državno odvjetništvo, odnosno Mladen Bajić, postaje puno moćnija figura u hrvatskom društvu nego što je bio dosad. Je li to zaslužio, ipak ostavljamo čitateljima na procjenu.