JAVNE USLUGE TEK ŽELJA PUSTA

Život u nekim selima daleko je od idile te bliži kamenom dobu

  • Autor: V.Majetić
  • Zadnja izmjena 09.12.2015 20:41
  • Objavljeno 09.12.2015 u 20:41
siromaštvo bez struje

siromaštvo bez struje

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/24sata

Kako bi ukazale na svakodnevne poteškoće stanovnika ruralnih područja, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, u suradnji s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Višnjom Ljubičić, pravobraniteljicom za djecu Ivanom Milas Klarić i pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak, organizirala je konferenciju pod nazivom 'Daleko od grada – i od prava? Ljudska prava u ruralnim područjima' održanu u utorak u Hrvatskom saboru povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava svake godine 10. prosinca

Kako je istaknuto na konferenciji, gotovo dva milijuna stanovnika Hrvatske živi u ruralnim i prijelaznim područjima. Njihova udaljenost od urbanih središta često znači i nedostupnost osnovnih javnih usluga, što dovodi do socijalne nesigurnosti, a može prerasti i u kršenje ljudskih prava. Pri tome se u posebnom riziku nalaze najranjivije skupine društva: stariji, djeca, osobe s invaliditetom i žene.


Tom prilikom pučka pravobraniteljica Lora Vidović navela je da su siromaštvo te nedostatna komunalna i društvena infrastruktura neki od najvećih izazova života u ruralnim područjima. Primjer su stanovnici mjesta Drenovaca Osredačkih koji nemaju priključak na mrežu električne energije, dnevna opskrba namirnica stiže im iz Bosne i Hercegovine dok liječniku moraju ići u Knin, a u poštu u Gračac. Problem su i nerazvrstane ceste, zarasle ili potpuno zapuštene, zbog čega javne usluge građanima mogu biti nedostupne. U pritužbama pučkoj pravobraniteljici navode da primjerice niti vozilo hitne pomoći ne može doći do njihovih bolesnih ili nepokretnih sumještana.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je da su žene u ruralnim područjima zbog svoje izloženosti riziku višestruke diskriminacije jedna od najosjetljivijih skupina, kako u odnosu na njihov položaj u obitelji tako i u društvenoj zajednici u kojoj žive. Njihova izloženost nasilju u obitelji, uz tešku dostupnost policije, liječnika i besplatne pravne pomoći, čini njihovu izolaciju rizičnijom i opasnijom od one u kojima se nalaze žene u gradskim područjima. Također, zbog slabije obrazovanosti, loše prometne infrastrukture, kao i nepostojanja dječjih vrtića, žene u ruralnim područjima otežano se zapošljavaju.

Pristupačnost je jedan od preduvjeta za uključivanje osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu, a u nedostatku sveobuhvatnih istraživanja dovoljno je samo obratiti pozornost na to koliko malo osoba s invaliditetom susrećemo u svakodnevnom životu, istaknula je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Smatra da posebno zabrinjava izostanak svijesti da se prilikom nabave prijevoznih sredstava biraju ona koja su pristupačna svim građanima, neovisno o stupnju njihove pokretljivosti. Dodala je i da su, bez obzira na sve pozitivne pomake, još uvijek nedovoljne mjere koje se poduzimaju od lokalne do nacionalne razine.

Djetinjstvo i odrastanje na selu, otoku ili kojem drugom izoliranom području, udaljenom od urbanih središta, često podrazumijeva otežanu dostupnost pojedinih službi za skrb o djeci
, dječjih jaslica i vrtića, kvalitetnog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, zdravstvenih i socijalnih usluga, sadržaja i aktivnosti organiziranog slobodnog vremena – od dječjih knjižnica i kazališta do sportskih i umjetničkih aktivnosti za djecu. Sve to još teže pogađa djecu koja žive u siromaštvu, romsku djecu, djecu s teškoćama u razvoju i druge ranjive skupine, navela je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Valja napomenuti da su se na konferenciji okupili predstavnici institucija za ljudska prava, akademske zajednice, nadležnih tijela, stručnih službi te udruga civilnog društva, a o svojim svakodnevnim iskustvima govorili su i stanovnici ruralnih područja. Na samom kraju konferencije pravobraniteljice su pozvale na strateško uključivanje ruralnih područja među prioritete nadležnih tijela na svim razinama. 'Važno je vrlo pažljivo promišljanje najavljenih reformi, uključujući reformu lokalne i regionalne samouprave, odnosno posljedica koje mogu imati na najranjivije sugrađane. A upravo razina dostupnosti javnih usluga najranjivijima mora biti jedan od pokazatelja njihove uspješnosti', zaključila je pravobraniteljica Vidović.
388378 ,405574 ,379764,356945

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!