PROSVJEDNO PISMO MINISTRICI KULTURE

Živkovićevoj smjeni kumovali su komercijalni mediji

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.12.2012 12:47
  • Objavljeno 10.12.2012 u 12:47
Milan Živković

Milan Živković

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic

Grupa novinara, intelektualaca i predstavnika scene civilnog društva od kojih veći dio s Ministarstvom kulture zajednički radi na oblikovanju buduće medijske strategije i na rješavanju urgentnih problema koji muče hrvatsko novinarstvo i novinarske medije poslala je prosvjedno pismo ministrici kulture Andreji Zlatar Violić u kojem se protivi smjeni savjetnika Milana Živkovića jer su njegove izjave o reformi HRT pristojbe digle na noge medijsku scenu u zemlji. Smatraju da su Živkovićevoj smjeni kumovali lobiji kojima nikako nije u interesu njegov rad i namjera da popravi stanje u medijima

U pismu koje potpisuje 80-ak pojedinaca i udruga ističe se kako ne postoji racionalan razlog za smjenu M. Živkovića. ‘Njegov odaziv na poziv na razgovor za Novi list i spominjanje mogućnosti drugačijeg modaliteta financiranja HRT-a, kao buduće eventualne radnje, nikako ne bi smjeli biti razlog za smjenu, tako da se otvara i pitanje je li riječ o nekoj vrsti političke odmazde te u čijem je interesu ona provedena’, pitaju se potpisnici.

Ministricu Zlatar podsjećaju kako se dio potpisnika ovog pisma okupio u radnim grupama prvi put u povijesti ministarstva kojemu je ona na čelu isključivo zahvaljujući upravo njezinom savjetniku za medije Živkoviću. On je, pak, ističu, ‘u svom radu pokazao razumijevanje problema novinarstva i poštovanje prema profesiji, ali i prijeko potrebnu inicijativu i hrabrost u prokazivanju i pokušaju rješavanja problema tzv. krize novinarskih medija’.

Spomenuta se kriza, prema njihovom mišljenju, ogleda u egzistencijalnoj ucijenjenosti većine novinara, padu prodaje tiskanih medija, smanjivanju ili potpunom ukidanju brojnih redakcija, netransparentnom vlasništvu u novinskim kućama, nezakonitoj praksi vezanoj uz radnopravni status novinara, privatnom profitu kao motivu za uzurpiranje medijskog prostora, nepostojanju redakcijskih statuta i, kao posljedici svega, dramatičnom padu novinarskih sloboda. Mnoge od ovih tema su, stoji u pismu, zbog snažnog djelovanja interesnih skupina, bile dugo godina gurane pod tepih.


Nova medijska strategija trebala bi – navode - ponuditi smjernice i rješenja za sva nabrojana pitanja i da će se ovo Ministarstvo kulture, prvi put, oduprijeti golemom pritisku novinskih izdavača da se ti procesi zaustave.

’RTV pretplata, kao i financiranje javnih medija, jedna je od važnih tema unutar medijske politike i kao takva podložna javnoj raspravi u kojoj jednako trebaju sudjelovati i država i civilno društvo, stručna javnost i građani. Medijsko-političkom manipulacijom koja je uslijedila nakon istupa Milana F. Živkovića, kao i vašom naknadnom interpretacijom, ove su važne teme prepuštene površnim i zlonamjernim tumačenjima, ocjenama tabloidnog novinarstva i stranačkim prepucavanjima’, stoji u prosvjednom pismu.

Dokaz da je Živkovićeva smjena rezultat djelovanja interesnih skupina, potpisnici vide u nedosljednoj Vladinoj praksi sankcioniranja. Primjerice, prije nepunih mjesec dana ravnatelj HZZO-a najavio je da će se svim građanima smanjiti socijalna prava iz zdravstvene zaštite. ‘Riječ je o dosad možda najjačem udaru na socijalnu državu. Nakon mjesec dana, već se govori o tome da su ‘novinari krivo interpretirali izjave ravnatelja’ - je li zbog ovoga netko u izvršnoj vlasti sankcioniran? Koliki je nemir u građanima izazvala vijest da će ostati bez prava na liječenje u odnosu na vijest o reformi pristojbe za HRT?’ pitanje je za ministricu Zlatar.

Potpisnici pisma smatraju da je Živković smijenjen zato što su njegov rad i namjera da popravi stanje u medijima smetali umreženim koruptivnim interesima, a potpuno iskonstruirana i podmetnuta afera oko prijedloga novog modela financiranja HRT-a iskorištena je kao zgodan povod.

Takvu tvrdnju argumentiraju na sljedećim argumentima: Milan Živković je podržao glas struke da bezuvjetno smanjenje PDV-a na tiskane medije nema smisla jer taj čin predstavlja samo još jedno prelijevanje novca u džepove medijskih tajkuna; sudjelovao je u radu tribina na kojima se ocijenio protuzakonitim tzv. RPO status (lažni honorarni status, u kojemu je već najmanje 400 novinara, a koji se drže u pokornosti jer ih se može trenutačno i bez ikakvih posljedica otpustiti). Zbog svega toga zaključuju da se Živković takvim svojim radom zamjerio izdavačima i upravama najvećih medijskih kuća u našoj zemlji.

Na koncu su poručili ministrici kulture da u kontekstu javnog, a ne stranačkog ili pak korporativnog još jednom preispita (povuče) svoju odluku o smjeni Milana F. Živkovića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!