S NASLOVNICE GLORIJE

Živi zid: Nalazimo se pod totalnom cenzurom

14.07.2016 u 16:14

Bionic
Reading

'Ako pratite medije ovih dana, vjerojatno ste primijetili da se Živi zid uopće više ne spominje - nalazimo se pod totalnom cenzurom, a tako je bilo i uoči prošlih izbora. Tome je tako jer smo stali na vašu stranu, za razliku od ostalih igrača na političkoj sceni', poručio je danas Živi zid koji utjelovljuje Ivan Vilibor Sinčić, isti onaj koji se smiješi s naslovnice vjerojatno najtiražnijeg hrvatskog tjednika, ženskog magazina Gloria, u društvu zaručnice Vladimire Palfi i novorođenog sinčića Ksavera

'Živi zid je bio i ostao trn u oku financijske, medijske i političke elite. Razlog za to je u tome što su svjesni toga da želimo promjene u korist građana, a ne samo ustupke na osobnoj razini', navodi Živi zid na Facebooku.

Popularnost Živog zida strmoglavila se nakon što je na izvanrednoj izbornoj skupštini u lipnju izabrano novo vodstvo stranke na čelu sa Sinišom Gabrićem koji je, za razliku od Sinčića, sklon predizbornim koalicijama.

Još u veljači DORH-u i Uskoku podnesene su kaznene prijave protiv Ivana Vilibora Sinčića, Vladimire Palfi i Ivana Pernara zbog navodnog krivotvorenja potpisa članova stranke, čime je osigurano raspolaganje njenim financijskim sredstvima. Sinčić je pak izjavio da je izvanredna skupština bila nelegalna dok su njegovi suradnici ustvrdili kako je riječ o udaru na Živi zid iz vrha HDZ-a.

Nakon izvanredne skupštine Gabrić je Ministarstvu uprave u ime Živog zida predao zahtjev za upis promjena u Registar političkih stranaka te prijavu promjene članova upravnog tijela i Statuta stranke, a Sinčić je najavio da će Živi zid poduzeti sve pravne radnje da se sankcionira 'gnjusni čin razbijanja stranke'.

Prema CRO Demoskopu, početkom srpnja za Živi zid namjeravalo je glasati 5,3 posto ispitanika dok je još početkom lipnja to kanilo učiniti 7,4 posto anketiranih. Hoće li popularnost te stranke i dalje padati, uvelike će ovisiti o rješenju Ministarstva uprave o tome tko predsjeda njome.

Kako su za tportal odgovorili iz tog ministarstva pod tehničkim vodstvom ministrice Dubravke Jurline Alibegović, zahtjev Siniše Gabrića zaprimljen je 20. lipnja, a s obzirom na to da se rješava u ispitnom upravnom postupku, rješenje o upisu promjena donosi se u roku od 60 dana. Dakle, najkasnije do 19. kolovoza, niti mjesec dana do parlamentarnih izbora.

'Prije donošenja rješenja u postupku je potrebno utvrditi sve pravno relevantne činjenice vezane uz pravovaljanost sazivanja i održavanja sjednice Skupštine stranke na kojoj su usvojene prijavljene promjene. S tim u vezi zatražena je dopuna zahtjeva i očitovanje političke stranke, a što je dostavljeno te se trenutno utvrđuju činjenice', poručili su iz Ministarstva. S obzirom na to da postupak traje, Živi zid i dalje predstavljaju i zastupaju supredsjedatelji stranke - Vladimira Palfi, Ivan Sinčić, Hrvoje Runtić i Ivan Pernar - koji su upisani u Registar, kao osobe ovlaštene za njeno predstavljanje i zastupanje.