stigla zora

Žitna lađa financirana EU novcem zbog visokog vodostaja Kupe konačno uplovila u Karlovac

07.12.2021 u 17:06

Bionic
Reading

Kupom kroz Karlovac plovila je u utorak žitna lađa Zora, karlovačka turistička atrakcija, koja plovi uglavnom nizvodno od Karlovca jer joj vodostaj Kupe rijetko omogućuje plovidbu kroz grad.

Zainteresirani građani tako su se danas ukrcali u gradskoj četvrti Baniji i plovili su do nedalekog Dubovca i restorana "Kvaka", gdje je održana završna konferencija projekta "Unaprjeđenje društveno-poduzetničkog pothvata žitna lađa Karlovac".

Žitna lađa Zora gradila se od 2015. do 2017. godine, financirana je sa 680.000 eura iz europskih fondova, a projekt se zvao “Žitni put Kupa - Sava”. Brod nosi ime Žitna lađa Zora jer se Karlovac razvio kao važno obrtničko i industrijsko središte zahvaljujući riječnoj trgovini žitom tzv. žitnim lađama, kojih je bilo mnogo, kao i pristaništa na rijekama.

Danas završen projekt vrijedan je 1.153.000 kuna, a financiran je iz Europskoga socijalnog fonda. Riječ je o obrtnim sredstvima za poslovanje tvrtke koja su, kako je rekla direktorica tvrtke Aurora Colapis Jasmina Cvetković, omogućila da se u proteklih 15 mjeseci zaposli šest osoba od kojih će tri ostati raditi i kad projekt završi.

Ove je godine Zorom plovilo nekoliko tisuća turista, najviše iz Zagreba, Rijeke i Istre, a tvrtka želi privući i strane turiste, rekla je Cvetković.

Tvrtka je dio Udruge “Zvono uz Kupu” iz Zamršja, koja je i vlasnik broda, a Cvetković je rekla da je članovima te udruge današnje uplovljavanje u Karlovac izazvalo i suze jer je Žitna lađa njihov veliki ponos.

“Obožavamo žitnu lađu, to je ostvarenje našeg sna, teško je opisati to zadovoljstvo kad smo danas uplovili u Karlovac”, rekla je Cvetković i dodala da inače plove oko 90 minuta na relaciji Brođani - Kamensko ili pak tri sata od Brođana do ušća Korane u Kupu.

Partneri na projektu, predstavnici LAG-a Vallis Colapis, zagrebačke Udruge "Dobar dan" i Zadruge za etično financiranje iz Zagreba također su izrazili zadovoljstvo projektom jer je njihovim djelatnicima omogućio razne tečajeve i osposobljavanja.