zbog afere s nekretninama

[VIDEO/FOTO] Žinić: Spreman sam odstupiti pokažu li se bilo kakve nepravilnosti

20.01.2021 u 14:05

Bionic
Reading

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u Petrinji je stao pred novinare i odgovarao na pitanja

'Ni u jednu nekretninu nisam ušao nelegalno, protuzakonito. Za svaku sam dobio potvrdu, odnosno dokument, da sam legalno u svim tim nekretninama. Ni za jednu nekretninu nisam se oglušio o bilo kakvom plaćanju, kao što mi se stavlja na teret. Ovaj medijski linč koji se provodi prema meni i mojoj obitelji, s raznim konstrukcijama, neistinama i pokušajima dezintegracije mene kao osobe, smatram da nije korektan jer ovog trena spreman sam odstupiti, podnijeti ostavku na mjesto predsjednika županijskog odbora i ne kandidirati se za župana u narednom mandatu utvrde li se bilo kakve nepravilnosti', rekao je župan sisačko-moslavački Ivo Žinić u Petrinji odgovarajući na novinarska pitanja, javlja N1.

Ponovio je da nije učinio ništa protuzakonito.

'Da je tome tako, reći ću da se i u obnovi kuća vidjelo da je sve protiv mene potpuno iskonstruirano', rekao je Žinić.

U priči o kući Ive Žinića svakodnevno se razotkrivaju novi detalji.

Video: Goran Stanzl/PIXSELL

Prvo je tvrdio da se u dodijeljenu nekretninu uselio nakon Bljeska i Oluje, u kolovozu ’95., a državni ured tvrdio je da mu je kuća dodijeljena četiri mjeseca prije toga.

Bilo je nejasno kako je to moguće jer je zakon koji je omogućio takvu dodjelu kuća donesen tek krajem rujna te godine. Kasnije su kazali da je došlo do pogreške zbog teško čitljivog rukopisa i da je datum dodjele kuće 19. rujna, a ne 14. travnja.

U cijeloj se aferi pojavio i novi detalj. Naime kuća koju je kupio Žinićev sin nakon potresa je dobila naljepnicu za rušenje. No kuća nije oštećena u potresu, nego u ratu. Ali ni to nije bio kraj nekretninskim aferama.

  • +4
Župan Žinić dao izjavu o svojim nekretninama Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Otkriveno je da Žinić, unatoč tome što od 1995. godine živi u državnoj kući u Glini, unatoč tome što je država obitelji Žinić obnovila obiteljsko imanje u Marinbrodu i unatoč tome što je supruga naslijedila obiteljsku kuću u Glini, Ivo Žinić navodno koristi i prostrani državni stan u Zagrebu. Stan ima 80-ak četvornih metara, a Ministarstvo branitelja bezuspješno ga pokušava iseliti već sedam godina.