primopredaja vlasti

Žinić prepustio županiju Celjaku: Najprije ću malo odmoriti od politike. Nisam bacio koplje u trnje

08.06.2021 u 12:42

Bionic
Reading

U privremenom sjedištu Sisačko-moslavačke županije obavljena je primopredaja dužnosti između dosadašnjeg župana Ive Žinića (nezavisni) i novoizabranog Ivana Celjaka (HDZ)

Uz temeljne županijske dokumente, Žinić je svom nasljedniku predao i informacije o svim započetim projektima, izvješća županijskih projekata te "proračun u malom".

Od važnijih projekata koji su ostvareni za njegova mandata od 6,5 godina, spomenuo je Dom za starije osobe u Glini, Osnovnu školu Zorke Sever u Popovači, poduzetnički inkubator PISMO u Novskoj, te na kraju Središnji paviljon sisačke Opće bolnice, uz napomenu da na njegovo nedavno otvaranje nije bio pozvan. Dodao je kako je na raspolaganju novoj županijskoj vlasti te je zahvalio svim suradnicima.

Celjak: Od županijskih pročelnika tražit ću analizu financija i projekata

Ivan Celjak je napomenuo kako se neposredno nakon primopredaje uključuje u posao, te da mu predstoji kolegij sa županijskim pročelnicima, od kojih će tražiti detaljnu analizu financijskog stanja u županiji, analizu projekata u tijeku kao i planiranih projekata, te analizu radnih procesa u cilju poboljšanja učinkovitosti rada.

"To sve zajedno dovodi i do poboljšanja učinkovitosti rada županijske uprave, a ta će nam analiza biti i temelj za reorganizaciju. U prvom redu planiramo utemeljiti jednu ustrojstvenu jedinicu u kojoj će službenici županije biti na raspolaganju svim fizičkim i pravnim osobama s potresom pogođenog područja", rekao je Celjak.

Žinić: Natavit ću raditi za opće dobro

Na pitanje novinara planira li i nadalje ostati u politici, bivši župan Žinić je odgovorio kako će se "najprije malo odmoriti od politike, a vrijeme će pokazati kako će se stvari nadalje razvijati. Nisam bacio koplje u trnje, pa ću nastaviti rad za opće dobro". Spomenuo je svoj doprinos u Domovinskom ratu, obnovi nakon rata i pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Komentirajući postupak obnove rekao je kako će on biti složen i dugotrajan, te kako brzih rješenja neće biti. Ujedno je izrazio rezervu prema smještaju stradalnika u kontejnere jer, po njegovom mišljenju, to nije dobro trajnije rješenje. Drži kako bi bilo dobro donijeti novi zakon o demografskoj obnovi i revitalizaciji stradalog područja.

Na pitanje o slučaju njegovog stambenog zbrinjavanja i mogućeg povrata kuće u Glini i stana u Zagrebu, rekao je kako su postupci u tijeku i kako će "sve to biti zakonski riješeno". Novi župan Celjak je na to dodao kako nije upoznat s detaljim cijelog slučaja ali da će županijska uprava u tom slučaju djelovati sukladno zakonu.