snijeg stvara probleme

[FOTO/VIDEO] Zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, olujni vjetar zatvara ceste

26.12.2020 u 09:26

Bionic
Reading

Zimski su jutros uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II, staru cestu kroz Gorski kotar na dionici Zdihovo-Delnice-Kikovica (DC3) i DC1 Vaganac-Udbina-Gračac-Knin. javio je Hrvatski autoklub (HAK).

Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale je obvezna zimska oprema.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obratno. Prema Dalmaciji i obratno moguće je voziti autocestom A1 do čvora Sveti Rok, zatim državnim cestama DC50 Sveti Rok-Gračac i DC27 Gračac-Zaton Obrovački-Karin.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. U Gorskom kotaru i Lici pada snijeg. Mogući su odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila, na put ne kreću bez propisne zimske opreme te ako je moguće odgode putovanje do poboljšanja vremenskih uvjeta.

  • +19
Autocesta Rijeka-Zagreb od Kikovice do Delnica zatvorena za sav promet Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Korisnike se moli da budu strpljivi.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 Gračac-Obrovac-Karin); autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za sve skupine osim kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar); Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Kikovica i Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila) na: autocesti A7 Draga-Šmrika; Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja; lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica.

Na mostu Krk zabrana je prometa za: motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici i Gorskom kotaru te dijelom u Zadarskoj županiji.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona (zbog praznika i blagdana) bit će na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju danas od 14 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama kao i na državnoj cesti DC1.

Zbog vjetra u prekidu su: trajektne linije: Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova, Stinica-Mišnjak i Lopar-Valbiska; katamaranske linije: Ubli-Vela-Luka-Hvar-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Olib-Silba-Premuda i Šibenik-Kaprije-Žirje (linija se nastavlja danas u 16:45 sati). Trajekt na liniji Šibenik-Kaprije-Žirje plovi bez pristajanja u luku Žirje.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.