srpsko-hrvatski odnosi

Parafirana deklaracija o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

25.08.2022 u 16:22

Bionic
Reading

U Golubiću (obrovačkom), petnaestu godinu za redom, organiziran je znanstveni skup "Srpsko - hrvatski odnosi", na kojem je parafirana Deklaracija o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Deklaraciju su potpisali Milorad Pupovac (SDSS) i Tomislav Žigmanov (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini) a dokument će potvrditi tijela jedne i druge zajednice na svojim tijelima, unutar demokratskog procesa.

"Budući da su države su opterećene drugim odnosima, smatrali smo potrebnim da istaknemo našu potrebu da surađujemo i da pozovemo naše zemlje da na stvarima od našeg zajedničkog interesa počnemo surađivati", rekao je saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Potpisana Deklaracija posljedica je višegodišnje suradnje te čini važan korak ka proširivanju institucionalne suradnje, ocijenio je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov

"Vjerujem da će ona imati posljedice ne samo kad su u pitanju pripadnici naše zajednice, nego i politike međudržavnih odnosa", kazao je.

Sljedeći korak je izrada konkretnog programa suradnje između institucija hrvatskog naroda u Srbiji i institucija srpskog naroda u Hrvatskoj, koji će se dotaknuti pitanja političkih odnosa, kao i novih oblika suradnje dviju strana

"Nema sumnje da okolnosti u Europi i svijetu nisu išle na ruku suradnje između Hrvatske i Srbije, ali isto tako nema sumnje da politike u Zagrebu i Beogradu nisu zaštitile prostor suradnje, bilo od unutarpolitičkih, bilo od globalnih utjecaja", dodao je Pupovac.

Tijekom skupa "Srpsko - hrvatski odnosi", sudionici su se bavili temama vezanim za heroizaciju i političke mitove na prostorima Hrvatske i Srbije, a govorilo se i o poticajima od strane EU-a kako bi se potakao ruralni razvoj Dalmacije.

Uz znanstvenike na skupu su prisustvovali predstavnici/e Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i SDSS-a, kao i drugi politički predstavnici/e Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, te lokalni dužnosnici/e.

Skup su organizirali Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića (obrovačkog) i Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada.