savez hrvata u vojvodini

'Pozdravljamo napredak Srbije prema EU, no hrvatska manjina još je problem'

  • Autor: M. Š./Hina
  • Zadnja izmjena 16.06.2017 10:49
  • Objavljeno 16.06.2017 u 10:43
Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pozdravio je u petak usvajanje rezolucije o Srbiji u Europskom parlamentu (EP) i izrazio nadu da će Srbija ispraviti uočene propuste na planu ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava, napose hrvatske zajednice

'Uz pohvale za napredak, uvjeren sam da neće opet manjine biti krive za primjedbe Europskog parlamenta!', objavio je Žigmanov na Twitteru.

Čelnik DSHV-a je naveo kako smatra 'jako pozitivnim to što je rezolucija u EP usvojena velikom većinom glasova zastupnika i što je sama Unija pozdravila napredak Srbije prema punopravnom članstvu'. Dodao je da je DSHV i do sada pozdravljao svaku pozitivnu odluku iz Bruxellesa, ali i da će nastaviti upozoravati na postojeće probleme, koji su i ovaj put navedeni u izvješću, a koji se izravno tiču i hrvatske zajednice u Srbiji.

'Spomenuti problemi, kao što su nepotpuna provedba zajamčenih prava u pogledu obrazovanja, posebice pitanje udžbenika i uporabe jezika, nedovoljna i neodgovarajuća zastupljenost manjina na lokalnoj, pokrajinskoj i republičkoj razini, nedovoljna zastupljenost u pravosudnim tijelima, predstavljaju ozbiljnu zapreku u izgradnji demokratskog društva i funkcionalnog sustava', ističe Žigmanov u priopćenju.

Po njegovim riječima, ohrabrujuće je to što je EU prepoznala i činjenicu da je Vojvodina kao multikulturalna regija, a u kojoj su Hrvati u Srbiji najviše koncentrirani, zadržala visok stupanj zaštite manjinskih prava, te da se autonomija Vojvodine ne bi smjela ni koji način umanjivati.

'Hrvatska zajednica nedvojbeno predstavlja jednu veliku poveznicu Srbije s Europskom unijom. Nadamo se da će državna tijela u Srbiji to više prepoznavati te jačati suradnju i voditi aktivni dijalog s legitimnim predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji', zaključio je Žigmanov.

Europski parlament usvojio je u srijedu većinom glasova rezoluciju o  napretku Srbije u europskim integracijama u 2016. godini.       

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!