protive se spomeniku

Židovska općina Zagreb pisala Prgometu: Želi se prikriti prava istina o stradanju Židova u NDH

19.06.2019 u 10:09

Bionic
Reading

Predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH Ognjen Kraus poslao je dopis predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine Dragi Prgometu, u kojem traži da se odluka o podizanju spomenika Žrtvama Holokausta u Zagrebu ponovo stavi na dnevni red te se ukine

U dopisu navodi kako Židovska općina Zagreb nije zadovoljna odlukom da se podigne spomenik Žrtvama Holokausta u Zagrebu, koja je donesena na 23. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba 4. lipnja 2019. godine, te podsjećaju da su izrazili svoje protivljenje ovom spomeniku.

'U nekoliko smo navrata vodili na temu spomenika razgovore s g. Bandićem, gradonačelnikom, koji je obećao suradnju i uvažavanje našeg stava, a s protivljenjem ovoj ideji upoznali smo na sastanku i g. Plenkovića, predsjednika Vlade RH. O istome smo izdali i nekoliko javnih priopćenja iz kojih je jasno vidljivo naše neslaganje. I Vijeće gradske četvrti Donji grad izdalo je negativno mišljenje o podizanju spomenika, no usprkos tome Gradska skupština, na naše veliko razočaranje, odobrila je ovaj projekt', navodi predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH Ognjen Kraus.

Nadalje, smatraju kako se ova odluka nije trebala donijeti bez uvažavanja njihova mišljenja jer se spomenik odnosi na stradale Židove, 'velikom većinom naše članove i članove drugih židovskih općina'.

'Mišljenja smo da se ovim konceptom i podizanjem ovakvog spomenika želi prikriti prava istina o stradanjima Židova na području NDH te da se značaj i težina zločina nad više desetaka tisuća naših članova pobijenih temeljem rasnih zakona u periodu od 1941. do 1945. godine želi umanjiti temom koja obuhvaća šest milijuna Židova pobijenih diljem svijeta', zaključuje te dodaje kako su sugerirali podizanje spomenika Žrtvama Holokausta u NDH, kojim bi se izrazio pijetet stradalima na ovim prostorima, a 'primarno bismo podržali podizanje spomenika svim žrtvama rasnih zakona NDH, Romima, Srbima i Židovima, antifašistima te protivnicima ustaškog režima, a u kojem slučaju se isti ne bi ni mogao nazvati spomenikom Žrtvama Holokausta'.

'Spomeniku za šest milijuna Židova nije mjesto u Zagrebu i Hrvatskoj jer isti već egzistira u Berlinu. Pojedine su europske zemlje, uvažavajući ovu činjenicu, obilježavale stradanja Židova na svojem teritoriju spomenicima i memorijalima, uvijek i bez iznimke uz pristanak i suradnju lokalne židovske zajednice', navodi i traži da se uvaži njihov stav i ukine, po njihovom mišljenju, sramotna odluka.