BACANJE NOVCA

Zgrada koju je Pusić kupila za 11,5 mil. eura nema još ni dozvolu

10.08.2016 u 14:35

Bionic
Reading

Nakon što je javnost 2013. ostala zapanjena vrtoglavim iznosom od 11,5 milijuna eura koje je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na čelu s tadašnjom ministricom Vesnom Pusić izdvojilo za kupnju zgrade u Bruxellesu, Ured za državnu reviziju otkrio je kako je zgrada još nema dozvolu za adaptaciju te da bi troškovi rekonstrukcije zgrade koštali državu više od pet milijuna eura

Osim što je u vrijeme Vesne Pusić administrativnoj tajnici nezakonito isplaćeno 300 tisuća kuna honorara, što je jedan od razloga za uvjetno mišljenje koje je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dobilo od Državnog ureda za reviziju, jedan od razloga za lošu ocjenu Ministarstvo je dobilo i zbog lošeg gospodarenja imovinom.

Naime, za potrebe predstavništva Hrvatske u Europskoj uniji i veleposlanstva u Belgiji još je početkom 2013. Ministarstvo, kojem je tada na čelu bila Vesna Pusić, kupilo zgradu od četiri tisuće kvadrata u Bruxellesu za 11,5 milijuna eura.


No ni nakon tri i pol godine zgrada nije useljena, a za njezinu adaptaciju treba platiti još više od pet milijuna eura. U mišljenju Ureda za državnu reviziju piše kako zgrada nije u uporabi jer nije dovršena unutrašnjost objekta.

Naime, u veljači 2015. izrađen je izvedbeni projekt i troškovnik, prema kojem su procijenjeni ukupni troškovi rekonstrukcije zgrade u iznosu 5.295.922 eura, tj. 40.619.723 kuna. I to bez PDV-a.
'Do vremena obavljanje revizije (veljača 2016.) od nadležnih tijela Kraljevine Belgije nije dobivena građevinsko- urbanistička dozvola potrebna za rekonstrukciju zgrade', stoji u nalazu Ureda za državnu reviziju.

Dakle, zgrada nije uopće useljiva, a prije golemog ulaganja nije čak ni napravljena studija opravdanosti ulaganja kojom bi se detaljno i sveobuhvatno utvrdila ekonomska opravdanost ulaganja u nedovršeni objekt za čiju je rekonstrukciju potrebno uložiti značajna sredstva.

Dok se to ne dogodi, Hrvatska plaća 16 tisuća eura mjesečno za najam zgrade u kojoj je trenutačno smješteno veleposlanstvo.