PUTOVANJA

Zgodni kauboji, predivna priroda i brutalan američki doručak

24.03.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Moja američka putešestvija nastavlja se u Lone Pineu, malom američkom mjestašcu u čijoj je neposrednoj blizini snimljeno na stotine western filmova, a i sama sam se osjećala kao da sam u jednom takvom. Detalji u postu!


Ovo nevjerojatno mjesto među stijenama nalazi se u području zvanom Alabama Hills, u podnožju istočne strane planine Sierra Nevade u Kaliforniji. Zaobljene granitne konture  stvorile su rijetku prirodnu kulisu, savršenu za snimanje vestern filma, jedinog filmskog žanra u kojem moj stari istinski uživa. Upravo zato ovaj post posvećujem tebi ćale (znam da baciš oko na blog), a i svima onima koji su odrasli na kaubojima i indijancima, lijepim damama, konjima i saloonima.

Počevši s prvim njemim vesternom The Roundup snimljenim ovdje 1920. godine, ovo područje je postalo meka za filmaše, ponajviše zbog neposredne blizine Hollywooda. Lone Pine bio je domaćin stotinama najpoznatijih redatelja i glumaca filmske industrije, među kojima su direktori William Wyler, John Ford, George Stephens, William Wellman, te glumci John Wayne, Bing Crosby, Gene Autry, Barbara Stanwyck, i Jeff Bridges. Stoga ne čudi da su stanovnici Lone Pinea izgradili pravi pravcati muzej vesternu u čast i slavu.



Whitney Portal
cesta je korištena u filmu High Sierra iz 1941. s Humphreyjem Bogartom, a klasik Bad Day at Black Rock iz 1955. s Spencerom Tracyjem i Anne Francis u glavnim ulogama također je sniman u ovom području. Lone Pine je također bio idealna lokacija za nekoliko scena u Iron Man-u iz 2008. i 2014. godine, remake-u Godzille, Transformerima itd. Quentin Tarantino je neke scene iz Django Unchained filma snimao u blizini Alabama Hills i gradića Independent nakon čega je muzeju donirao zubarsku kočiju koju je u filmu vozio Christopher Waltz, prepoznatljivu po predimenzioniranom modelu zuba na vrhu.

Malo, ali iznimno šarmantno mjesto Lone Pine broji svega 2,015 stanovnika i živi ponajviše od turizma budući je smješteno u blizini brojnih nezaobilaznih turističkih destinacija kao što su Mount Whitney, Nacionalni parkovi Sequoia, Kings Canyon, Mammoth Mountain, Death Valley i Yosemite. Sve redom američki nacionalni parkovi koji su na mojoj wishlisti. Doduše Death Valley sam posjetila na putu prema Lone Pineu pa ukoliko vas zanima kako izgleda najveći američki nacionalni park nakon Aljaske, kliknite na link.

U jednom od brojnih motela na glavnoj cesti smo spavali, a u Alabama Hills Cafe-u smo pojeli najbolji američki doručak so far. Pastrami Rubens sendvič i Benedikt jaja još mi prizivaju zazubice. Ako vas ikada put nanese, ne razmišljajte niti sekunde. Bit će to praznik za vaše nepce!

Nakon što smo spavali k'o bebe u 'gradu kauboja', zaputili smo se ka sjeveru gdje nam se, nakon svega nekoliko milja, uz samu cestu otvorio nevjerojatan prizor - Mono Lake. Fanovi Pink Floyda će ga prepoznati s legendarne fotke za album Wish You Were Here, koja je snimljena upravo ovdje. 'Ovdje možeš slikati i plastičnu patku, izgledat će senzacionalno.', rekao je Storm Thorgerson, autor fotografije nakon što ju je ovjekovječio. I ništa nije lagao.

photos: Petra Nižetić Canon G1X / Canon Hrvatska


Nakon što smo proveli neko vrijeme na ovom uistinu impresivnom mjestu i zabilježili more divnih fotki s mojim Canon G1X Power Shot fotićem, mogu samo citirati Rogersa Watersa i zapjevati: 'Wish you were here'.

Danas je moj rođendan i nisam mogla imati ljepše iznenađenje na još jednom Wish you were here mjestu. Uskoro post s predivnog East Brother Light Station-a. Stay tuned!