OCJENA S&P

ZG Holdingu snižen kreditni rejting

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.11.2012 21:05
  • Objavljeno 27.11.2012 u 21:04
Zagrebački holding

Zagrebački holding

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Svjetska rejting agencija Standard & Poor's snizila je u utorak kreditni rejting za dugoročno zaduživanje Zagrebačkog holdinga d.o.o. s BB - na ocjenu B+, s negativnom prognozom

Prema mišljenu Standard & Poors, Zagrebački holding nije učinio dovoljan napredak u pronalaženju rješenja održivog jačanja svoje likvidnosti.

Agencija, naime, procjenjuje da će 100-postotni vlasnik, Grad Zagreb, na vrijeme i s izvanrednim mjerama pomoći Holdingu u slučaju financijskih nevolja.

Tu svoju procjenu temelje na činjenici da Zagrebački holding ima "vrlo važnu ulogu" u pružanja ključnih usluga, poput prijevoza, opskrbe plinom, opskrbe vodom i odvoza i zbrinjavanja smeća. Osim toga, ističe agencija, tu je "čvrsta" veza sa Zagrebom. Gradska skupština ima veliki utjecaj na strategiju Zagrebačkog holdinga i vjerujemo da 100 postotno gradsko vlasništvo osigurano na srednjoročni rok.

Istovremeno, Standard & Poors je Gradu Zagrebu potvrdio ocjenu BBB- kreditnog rejtinga za dugoročno zaduživanje, ali također s negativnom prognozom.

"Negativna prognoza odražava naše stajalište da postoji značajan rizik da se gradski višak postupno smanji, a da se, sa slabljenjem gospodarstva, poveća pritisak na likvidnost", stoji u priopćenju te agencije. Također se upozorava da će Grad Zagreb možda morati uskočiti s dodatnom financijskom pomoći Zagrebačkom holdingu ili smjesta otplatiti dugove Holdinga središnjoj vladi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!