stanje je neodrživo

Žestoke kritike američkog veleposlanika: Ovakva BiH koristi samo nacionalističkim liderima

27.11.2020 u 13:14

Bionic
Reading

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson poručio je u petak građanima te zemlje kako je sadašnje stanje u BiH neodrživo i mora se mijenjati jer jedinu korist od njega imaju samo "etno-nacionalistički lideri" koji potiču podjele među ljudima kako bi opstali na vlasti.

U autorskom tekstu na svom blogu američki je veleposlanik istaknuo kako je 25 godina nakon Daytona došlo vrijeme za ustavnu reformu u BiH jer je mirovni sporazum od prije četvrt stoljeća zamišljen tek kao dokument s ograničenim rokom trajanja.

"Namjena Daytonskog sporazuma nikada nije bila trajati vječno, a njegove se manjkavosti moraju i mogu ispraviti", napisao je Nelson dajući jasnu potporu planovima da BiH postane članicom Europske unije, o čemu u BiH postoji manje-više jasan konsenzus, ali i NATO-a, čemu se pak odlučno protive političari iz reda bosanskih Srba.

Američki veleposlanik ustvrdio kako su reforme koje bi približile BiH članstvu u EU zapravo istovjetne onima koji vode i članstvu u NATO-u, jer je riječ o potrebi uspostave integriteta izbornog procesa kako bi on odrazio stvarnu volju birača, vladavine zakona te podjednakog prava na zapošljavanje, a da uvjet za to ne bude pripadnost ili bliskost nekoj političkoj stranci.

"Reforme na putu ka EU osigurat će da BiH bude stabilan i siguran dom za tri konstitutivna naroda i da se poštuju prava svih građana, uključujući sve ostale (pripadnike manjina).  BiH je jedna država i samo u njoj takvoj, njeni građani mogu uživati prednosti članstva u EU. Vrijeme je da vas etno-nacionalistički lideri prestanu obmanjivati da je moguće nešto drugo i da prestanu sijati sjeme podjele, čime blokiraju neophodne korake koji će vas odvesti u EU. Oni su manjina koja ima koristi od statusa quo, odnosno od nastavka podjela", poručio je američki veleposlanik.

Poručio je kako bi provedba reformi i uspostava istinski sigurnog demokratskog društva bila još lakša uz članstvo u NATO-u, jer to znači potporu 30 država-članica Alijanse. Najavio je i kako Sjedinjene Države ostaju uz BiH te će poduprijeti njezina nastojanja da kroz reforme postigne napredak, što je i bitan preduvjet okončanja, kako je kazao, "međunarodne supervizije", čime je aludirao na opetovane zahtjeve da se zatvori Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR).

Takvi zahtjevi uglavnom dolaze iz Republike Srpske i imaju potporu Rusije, a SAD je među državama koje se odlučno protive zatvaranju OHR-a sve dok se u BiH ne osigura trajna stabilnost.