izbačene sporne formulacije

Predsjedništvo BiH u zadnji trenutak usuglasilo izjavu o 25 godina Daytona

19.11.2020 u 21:22

Bionic
Reading

Članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine uspjeli su u četvrtak usuglasiti tekst zajedničke izjave u povodu 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma, samo dva dana uoči obilježavanja tog događaja u subotu

Predsjedatelj tročlanog predsjedništva Šefik Džaferović potvrdio je novinarima da su u konačnoj verziji izbačene sporne formulacije, ali nije pojasnio koje.

Na usuglašavanje bošnjačkog člana Džaferovića, hrvatskog Željka Komšića i srpskog Milorada Dodika čekalo se gotovo dva tjedna.

Daytonskim sporazumom okončan je rat u BiH od 1992. do 1995. godine.

"Usvojili smo zajedničku izjavu povodom 25. obljetnice Dejtonskog mirovnog sporazuma s naglaskom na razvoju i jačanju BiH u miru, stabilnosti, izgradnji međusobnog poštivanja, razumijevanja i uvažavanja svih naroda i građana iz svih dijelova BiH", kazao je Džaferović.

Državni vrh BiH izrazio je punu spremnost i opredijeljenost za poštivanje odredbi Daytonskog sporazuma te ustava BiH koji je njegov sastavni dio.

Trojica čelnika pozvala su vlast na svim razinama da pojačaju napore kako bi osigurali narodima i građanima da mogu živjeti dostojanstveno uz međusobno uvažavanje i razumijevanje.

Predsjedništvo podsjeća na potrebu suosjećanja sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana te obavezu da se iskaže poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata dok se svima u zemlji a posebnoe mladima mora osigurati pristojan život, obrazovanje i rad u stabilnom i prosperitetnom društvu.

Državni vrh je također potvrdio predanost gradnji dobrosusjedskih odnosa u regiji.

U povodu obljetnice Daytonskog sporazuma u Sarajevo će u petak doputovati potpredsjednik Europske komisije i šef europske diplomacije Josep Borrell.