mato palić

Žestoka poruka Bernardiću: Nije Selanec ušao u Ustavni sud da bi ispunjavao vaše želje!

11.10.2017 u 15:24

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nakon izbora novih sudaca Ustavnog suda objavio je post na Twitteru u kojem je doveo u sumnju nepristranost tek izabranog Gorana Selaneca

Bernardić je putem društvene mreže čestitao na izboru novom ustavnom sucu Goranu Selanecu te u nastavku napisao: 'Vjerujem da će unijeti novu dimenziju u rad Ustavnog suda, ali i spriječiti pokušaj povratka HDZ-ova Obiteljskog zakona.'

Profesor ustavnog prava s Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić smatra da je riječ o potpuno neprimjerenoj izjavi predsjednika SDP-a.

'Ustavni sud je po našem Ustavu neovisno tijelo. Bez obzira na to što je Selanec izabran iz kvote SDP-a, na takav način se javno obratiti sucu Ustavnog suda potpuno je neprihvatljivo u demokratskom društvu', smatra Palić.

Ustavni stručnjak je oštro poručio šefu SDP-a da nije Selanec ušao u Ustavni sud da bi ispunjavao želje Davora Bernardića, ni bilo kojeg drugog zastupnika, nego da bi kao sudac Ustavnog suda čuvao Ustav.

'Apsolutno je to neprimjerena, nepotrebna i neprihvatljiva izjava, nakon koje možemo postaviti pitanje je li Selanec nešto dužan zato što ga je izabrao SDP. Jer ako je dužan, onda bi bilo najbolje da odmah podnese ostavku', kaže nam u potpunoj nevjerici Palić.

  • +2
Goran Selanec Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Stručnjak s Pravnog fakulteta u Osijeku naglašava da je potpuno neprihvatljivo to ako Selanec mora nešto vraćati i ako je to kredit koji će SDP-ov predsjednik upotrijebiti kad bude zainteresiran osobno ili ispred stranke za neki predmet.

'Bernardićeva izjava baca sumnju na nepristranost izabranog suca Selaneca koji će biti uključen u sve sjednice Ustavnog suda jer nije prethodno bio zastupnik, pa se neće morati izuzimati u nekim predmetima, poput Josipa Leke, Davorina Mlakara i Ingrid Antičević Marinović.

  • +2
Davor Bernardić daje izjavu u Saboru Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Ne znam što ga je nagnalo na takvu izjavu, ali to je potpuno pogrešno, krivo i neprihvatljivo', još jednom je dometnuo Palić.

Selaneca se u medijima predstavlja kao jako sposobnu osobu, školovanu u SAD-u, a sad je doveden u situaciju, zaključuje Palić, da se pitamo hoće li glasovati po vlastitim shvaćanjima prava ili prema željama određenih političkih čelnika.