u saboru

Žestok sukob HDZ-a i Mosta, Grmoja: 'Za njih je samo mrtav referendum dobar referendum'

30.01.2019 u 16:41

Bionic
Reading

Žestoki verbalni sukob i osobne prozivke između HDZ-a i Mosta obilježili su u srijedu početak saborske rasprave o Vladinu Prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma

Tim prijedlogom zakona Vlada zadire u općinske i gradske proračune, želi HDZ-u namaknuti dodatna sredstva za izbornu promidžbu, ustvrdio je Nikola Grmoja (HDZ), očito se referirajući na prijedlog da se u svim lokalnim proračunima izdvoji određeni iznos za financiranje političkih stranaka.

Zakon je politički harač, određivanjem minimalnog iznosa, novac se uzima lokalnim jedinicma i odlazi u stranačke središnice, kaže Ante Pranić (Most) i navodi kako je njegov Vrgorac bio taj koji je za rad stranaka odredio iznos od jedne kune. 'Puno je bila i ta kuna s obzirom na ono što je HDZ ostavio', izjavio je i pitao zašto definirati minimalne iznose, odnosno ne bi li bilo bolje ta sredstva uložiti u druge, a ne politički sustav.

Jasno je da je HDZ u pripremi za kampanje, HDZ-u nikad nije dosta novca, ustrajao je Grmoja, koji je vladajuće prozvao i da žele zabraniti sve referendume, odnosno da je za njih 'samo mrtav referendum dobar referendum'.

Bačić: Neka se Most, SDP i ŽZ odreknu proračunskih milijuna

Branko Bačić (HDZ) kolegama iz Mosta, SDP-a i Živog zida preporučuje da, ako se ne slažu sa zakonom, sredstva koja će dobiti ove godine iz državnog proračuna daju humanitarnim organizacijama, SDP 14 milijuna, Most pet.

Pranić je vijećnicima dao kunu naknade, ali je udrugama građana dao 750 tisuća kuna i to onima koje su spremne s njim izaći na ulicu i prosvjedovati, vjerojatno kako bi svečano proslavili otvaranje aerodroma, koji je prije dvije godine najavio u Vrgorcu, uzvratio je Bačić.

  • +7
Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Odreći ćemo se svog novca iz proračuna kad HDZ, Bačić vrati torbe koje je nosio i koji je tko zna gdje završio', poručuje Grmoja. 'Kad vi sagradite tunel, koji ste otvarali prije 10 godina, sadgradit će se i zrakoplovna luka', dometnuo je Bačiću zastupnik Pranić.

Šef HDZ-ova Kluba odbacuje Grmojine prozivke, kaže da iznosi neistine, a Praniću poručuje da HDZ nikad nije otvarao tunel.

Nezavisni Marko Vučetić ističe kako je vrijeme da se razmisli da se stranke ne financiraju iz javnih sredstva, nego iz donacija, da 'shvatimo za koga rade'.

Na oporbene kritike, državna tajnica u Ministarstvu uparve Josipa Rimac uzvraća da je obveza zakonodavca osigurati minimalna sredstva za rad članova predstavničkih tijela. Kroz poreznu reformu, lokalnim jedinicama vratilo se oko dvije milijarde kuna, ne vidim ovo kao teret za lokalne proračune, rekla je Rimac na opaske da im zakon donosi nove troškove.

Objasnila je i da se novim zakonom regulira financiranje referendumskih aktivnosti, što do sada nije bilo uređeno, predlaže uvođenje informacijskog sustava za nadzor financiranja, te objava financijskih izvještaja na jedinstvenom mjestu - web stranici Državnog izbornog povjerenstva.

Predloženi zakon utvrđuje i kriterije za određivanje visine iznosa sredstava koje su općine, gradovi i županije dužne osigurati u proračunu za redovito godišnje financiranje stranka.

Pravičnije se uređuje i način raspoređivanja sredstava političkim strankama iz proračuna. Novac bi se raspoređivao prema broju dobivenih zastupničkih, odnosno vijećničkih mjesta prema konačnim, službenim rezultatima izbora, a ne trenutkom konstituiranja predstavničkog tijela. Nadležni saborski odbor obvezan je objaviti izvješće o iznosu raspodređenih sredstava.

Predlaže se i da, ako nezavisni zastupnik postane član političke stranke zastupljene u Saboru, sredstva za redoviti rad pripadaju stranci čiji je postao član, a ne ostaju više tom zastupniku, kako je sada. Isto se odnosi i na nezavisne vijećnike.