nepovjerenje u sustav

Ženska mreža zgrožena postupanjem oko silovanja Lici i ubojstva u Osijeku

28.09.2023 u 21:59

Bionic
Reading

Ženska mreža je zgrožena postupanjem svih nadležnih institucija u nedavnim slučajevima silovanja i ubojstva žena od strane policijskih službenika.

'Zahtijevamo zaštitu odnosno pravdu za žrtve i najstrože sankcioniranje kako počinitelja, tako i svih odgovornih za propuste u ovim slučajevima. Država mora preuzeti odgovornost za sankcioniranje nasilja nad ženama', poručuju iz Ženske mreže.

Prema njihovom mišljenju, zastrašujuća je činjenica da policijskim službenicima okrivljenim za brutalno silovanje mlade žene u Lici nije određen istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja kazenog djela, već žrtva sada živi u strahu od odmazde počinitelja koje je prijavila – ponovnog silovanja ili nekog drugog oblika nasilja.

Nadalje, javnosti je sada već duže vrijeme poznat cijeli niz propusta nadležnih institucija u slučaju ubojstva studentice iz Osijeka od strane policijskog službenika; od činjenice da je osobi poput okrivljenika uopće bilo dopušteno raditi u policiji i nositi oružje do očito pogrešnih kvalifikacija koje su plasirane u javnost jedna za drugom, a kojima se ovo teško ubojstvo žene pokušavalo prikazati kao samoubojstvo ili neko od lakših kaznenih djela.

U slučajevima što je ovaj - počinjenja najtežih kaznenih djela od strane policijskog službenika, u javnosti ne smije biti mjesta sumnji u zakonitost postupanja nadležnih institucija, osobito policije, smatraju aktivistice.

'Kada se u javnosti stvori dojam nepravednog postupanja prema počiniteljima ovakvih teških kaznenih djela, koji su uz to i policijski službenici, izostaje i generala i specijalna prevencija. Stvara se nepovjerenje žena žrtva nasilja u državne institucije i pravednost postupka. Žrtvama se šalje poruka da neće biti zaštićene, a počiniteljima takvih zločina da će proći nekažnjeno', poručile su.

Mišljenja su da su sve predložene mjere Vlade koje se tiču nasilja nad ženama isključivo kozmetičke prirode jer nema prave političke volje za rješavanje problema nasilja nad ženama.

'Femicid je najteži oblik rodno uvjetovanog nasilja, do kojeg redovito dolazi uslijed propusta državnih institucija. Takva djela posebno su opasna za društvo zbog narušavanja ustavnih vrednota ravnopravnosti spolova, slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava te vladavine prava', tvrde iz Ženske mreže.