PORUKA PRIJE IZBORA

Ženska mreža: HDZ i SDP nije briga za žene i ravnopravnost

09.09.2016 u 13:11

Bionic
Reading

Ženska mreža Hrvatske u petak je, pred nedjeljne parlamentarne izbore izrazila nezadovoljstvo odnosom političkih stranaka i kandidata za Hrvatski sabor prema pravima žena i LGBT osoba te prema načelu ravnopravnosti spolova i ljudskih prava općenito

Ženska mreža u priopćenju upozorava da politika nastavlja trend ignoriranja primjene i provedbe ravnopravnosti spolova, a da istovremeno oni koji se bave politikom i snose odgovornost donošenja političkih odluka i upravljanja zemljom nisu svladali 'niti početničku abecedu' ravnopravnosti, 20 godina od početka uvođenja iste u sferu javnih politika.

Ističe kako to potvrđuje nastavak pada broja žena na listama za 1,67 posto u odnosu na prošlogodišnje izbore, pri čemu analize stranačkih programa stranaka i predizborne kampanje pokazuju da više od 40 posto kandidacijskih lista ne poštuje izborni zakon koji predviđa kvote o zastupljenosti žena, odnosno muškaraca. 'Budući da su ovo treći po redu parlamentarni izbori od donošenja Zakona o ravnopravnosti spolova, sad više nema nikakve dileme o obvezi sankcioniranja podnositelja listi zbog nepoštovanja izborne kvote', poručuju iz Ženske mreže.

Takav odnos, prije svega dviju glavnih stranaka (HDZ i SDP) dokaz je, tvrde, da ih nije briga za žene, za ravnopravnost, ali ni za primjenu zakona i poštivanje načela i propisa, koje su sami donijeli, dok njihovi politički programi 'pršte populizmom i nametnutim trendovima'. 'Umjesto da u svojim programima političari propituju kako unaprijediti ljudska prava i demokratske vrijednosti, neki od njih obećavaju srozavanje dosegnute razine ostvarenih prava (HDZ, MOST, desne pravaške stranke)', kažu u Ženskoj mreži.

'Ukoliko u svojim programima i imaju poglavlje ravnopravnosti spolova (HDZ) ili spominju osiguravanje ravnopravnosti temeljem spola i spolne orijentacije (SDP), to je ili u kontradikciji s ostalim točkama programa ili je na razini općenitosti, bez predviđenih posebnih mjera provedbe. Stranke se tijekom kampanje ni jednom direktno nisu obratile ženama ni LGBT osobama, dok u isto vrijeme prijetnja po prava žena i LGBT osoba i dosegnute vrijednosti civilnog društva u Hrvatskoj nikad nije bila veća', zaključuju u priopćenju.