PROTIV POVLAŠTENE KASTE

'Žene, tužite državu zbog diskriminacije!'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.11.2010 14:27
  • Objavljeno 19.11.2010 u 13:06
Radnice Kamenskog

Radnice Kamenskog

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Iako je u medijima već jasno izraženo nezadovoljstvo i zgražanje nad odredbom Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom državnom saboru kojom pravo na odlazak u mirovinu sa 25 godina staža i 55 godina života imaju isključivo saborske zastupnice, ministrice i sutkinje, zbog zahtjeva brojnih građanki koje nam se već nekoliko dana neprekidno javljaju i zahtijevaju našu javnu reakciju, upućujemo zahtjev da se ova povlastica hitno ukine, stoji u priopćenju kojeg je poslala udruga B.a.B.e.

U priopćenju se navodi da je neovisni saborski zastupnik Dragutin Lesar opravdano uputio prijedlog za ocjenu ustavnosti ove odredbe Ustavnom sudu i time ovu do sada javnosti nepoznatu sramotnu odluku učinio javnom. B.a.B.e.

namjeravaju tužiti udružnom tužbom Republiku Hrvatsku temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije jer smatraju da se ovom odredbom provodi diskriminacija na osnovi društvenog položaja (Članak 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije, NN, br. 85/08), i to svih žena koje nisu uspjele i nikada neće biti ministrice, saborske zastupnice ili sutkinje Ustavnog suda, a obavljaju daleko teže, nerijetko posve fizički i psihički iscrpljujuće te vrlo zahtjevne poslove.

Pokušaj nekih zastupnica da opravdavaju ovakve odluke B.a.B.e. drže vrlo neumjesnim jer 'nema legitimnog cilja kojim bi se ovakav oblik diskriminacije mogao opravdati i tolerirati'. U udružnoj tužbi B.a.B.E. će se pozvati na odluku Ustavnog suda kojom se prijedlozi dvojice građana o utvrđivanju neustavnosti nekoliko članaka Zakona o mirovinskom osiguranju proglašavaju opravdanima te se zahtijeva izjednačavanje dobi odlaska u mirovinu za žene i muškarce te njihovo iscrpno pojašnjenje zašto je nedopustivo i neopravdano stavljati jedan spol (ženski) u povoljniji položaj.

Ovim putem B.a.B.e. pozivaju građanke koje se žele pridružiti udružnoj tužbi da nam se osobno jave u Kuću ljudskih prava, Selska 112 a, 10000 Zagreb. Mogu to učiniti i telefonom 01 46 63 666 ili e-poštom (babe@babe.hr).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi