KRALE GOTOVINU I NAKIT

Žene s hrvatskim putovnicama uhićene u Španjolskoj nakon osam pljački

  • Autor: M.D./Hina
  • Zadnja izmjena 23.06.2015 17:02
  • Objavljeno 23.06.2015 u 17:01
Španjolska policija

Španjolska policija

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Krokodyl

Dvije mlađe žene s hrvatskim putovnicama uhićene su u gradu Santiago de Compostela na sjeveru Španjolske nakon što su provalile u jednu kuću što je bila njihova osma pljačka ovaj mjesec, priopćila je u utorak španjolska policija

Neimenovane žene stare 25 i 29 godina, s lažnim identitetom, pripadaju kriminalnoj organizaciji specijaliziranoj za pljačkanje domova diljem Španjolske.

U travnju je razbijena jedna takva grupa na jugu zemlje, u regiji Castellón, prilikom čega su uhićene 52 osobe od čega većina žena s hrvatskim putovnicama. Njihovo porijeklo policija nije objavila.

Policijski službenici u Santiago Composteli primjetili su dvije žene kako šeću ulicom pogleda usmjerenih u ulaze zgrada pokušavajući 'otvoriti one koji su se činili otključanima'. Nakon što su otkrile jedan takav ulaz na obiteljskoj kući, ušle su u nju pa pola sata kasnije izjurile van gdje ih je dočekala policija.

Nisu ponudile uvjerljivo objašnjenje što su radile unutra, a kod sebe su imale vrijedne stvari za čije porijeklo nisu imale odgovor. Osim toga imale su rukavice, svjetiljku te plastičnu karticu kojom se obijaju brave.

Policija kaže da je riječ o organiziranoj grupi s hijerarhijom gdje muškarci vozilima dovezu žene koje ulaze u stanove dok oni sa strane motre i paze da ne budu otkrivene.

Njihova sjedišta su uglavnom u okolici grada Valencije, na jugoistoku, ali i u najvećim gradovima Madridu i Barceloni. Odande odlaze u pljačkaške pohode diljem zemlje.

Plijen ostavljaju u pravilno parkiranim vozilima na javnim prostorima kako ih se ne bi povezalo s ranijim pljačkama u slučaju uhićenja. Tako je policija u Santiago de Composteli dan nakon uhićenja otkrila vozilo kojim su došle i ondje našli druge ukradene predmete.

'To su grupe s velikom geografskom pokretljivošću', napominje policija i kaže da nekoliko dana provedu u gradu gdje pljačkaju. 'Kada uđu u kuću sve je gotovo za nekoliko minuta. Traže najdostupnije stvari i brzo izlaze'. Njihov plijen su uglavnom gotovina i nakit.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!