SINDIKATI ZA DAN ŽENA

Žene nisu ravnopravne na tržištu rada, slabo su plaćene i teže se zapošljavaju

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.03.2016 12:11
  • Objavljeno 08.03.2016 u 12:11
Građani kupuju cvijeće na Međunarodni dan žena (2)

Građani kupuju cvijeće na Međunarodni dan žena (2)

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

U povodu Međunarodnog dana žena Savez samostalnih sindikat Hrvatske (SSSH) i Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) upozorili su kako su žene u Hrvatskoj još uvijek spriječene u dostizanju pune ravnopravnosti na tržištu rada, teže se zapošljavaju i manje su plaćene od muškaraca, a najviše ih radi u slabije plaćenim sektorima, poput trgovine, zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja, u kojima su na rukovodećim pozicijama uglavnom muškarci

Čestitajući radnicama, ženama i majkama Međunarodni dan žena, u HURS-u ističu kako žene u Hrvatskoj imaju u prosjeku 10 posto niže plaće od muškaraca, sve im je teže uskladiti posao i brigu o obitelji te su često primorane žrtvovati karijeru i ambicije ili odgađati formiranje obitelji.

'Žene u trgovini imaju male plaće. Pored toga, rade i vikendima. Vrtići vikendom ne rade, barem ovi redovni, jeftiniji. Tko onda čuva djecu trgovkinja ili radnica u zdravstvu dok im majke vikendom rade? Na ovo pitanje danas - na dan žena 2016., u punopravnoj članici Europske unije koja će svakom novorođenčetu uskoro poklanjati po tisuću eura - nemamo odgovora. Zato se ostavimo floskula o promicanju nataliteta i zaštiti majčinstva. Ženama u Hrvatskoj ne trebaju teatralne geste. Specifičnim problemima radnica trebamo pristupiti temeljito i sustavno. Drugim riječima, ne poklanjajmo ženama karanfile za Dan žena, poklanjajmo im ih svaki dan', poručili su iz HURS-a.

SSSH poziva na razbijanje staklenih zidova i stropova koji segregiraju muškarce i žene u različite profesije te na postizanje veće rodne jednakosti na tržištu rada.

SSSH zabrinjava i drastičan pad broja žena u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti te poziva vlast na poduzimanje aktivnosti u cilju smanjenja razlike u plaćama između žena i muškaraca, povećanja ekonomske neovisnosti žena, olakšavanja pristupa žena tržištu rada i njihova napretka u karijeri, temeljnog povećanja jednakosti pri donošenju odluka i otklanjanja diskriminacijskih struktura i praksi u pogledu spola, te omogućavanje ženama stvarne participacije u političkom životu zemlje.

'Na razini Europske unije prosječne razlike u plaći između spolova iznose 16,3 posto a u Hrvatskoj su te razlike 7,4 posto. Dugoročno, razlike se tijekom ženine karijere akumuliraju te rezultiraju još većom razlikom u mirovinama. Žene su stoga veće žrtve siromaštva u starosti od muškaraca.'

SSSH drži nužnim donošenje mjera za poticanje slabije zastupljenog spola na zapošljavanje u određenim profesijama u kojima postoji jasna horizontalna rodna segregacija.

Pritom navode kako, prema podacima Europske konfederacije sindikata (ETUC) četiri posto vozača, građevinara i mehaničara su žene kao i 18 posto inženjera i računalnih profesionalaca te 80 posto učitelja i profesora te zdravstvenih profesionalaca. Žene, prema tih podacima, nadmašuju brojem muškarce u sektoru ugostiteljstva, čišćenja, skrbi, administrativnih i blagajničkih poslova. No žene pritom čine svega četiri posto izvršnih direktora u tvrtkama na burzi, te samo 22 posto članova nadzornih odbora.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!