BRITANCI ISTRAŽILI

Žene i muškarci dubljeg glasa imaju veće šanse na izborima

14.03.2012 u 12:40

Bionic
Reading

Birači radije glasaju za kandidate koji imaju dublji glas, bilo da se radi o muškarcima ili ženama, pokazuju u srijedu objavljeni rezultati istraživanja britanskog instituta Royal Society

U istraživanju su ispitanicima muški i ženski glasovi čitali tekst: 'Molim vas da u studenom glasate za mene', aludirajući na američke predsjedničke izbore. Potom su znanstvenici elektronički modificirali glas, tj. promijenili tonalitet i dali mu dublju, ozbiljniju notu, nakon čega je utvrđeno da glasači upravo to i preferiraju. Oko 60 posto sudionika istraživanja je svog glas dalo kandidatu ili kandidatkinji s ozbiljnim, dubljim glasom.

Svi se sada pitaju jesu li žene i zbog svojih nježnijih glasova znatno malobrojnije u politici od svojih muških kolega. Casey Kofstad, s odjela političkih znanosti sveučilišta u Miamiju odgovorila je da su žene u svijetu premalo zastupljene na odgovornim radnim mjestima.

'Iako je spolna diskriminacija jedan očiti razlog te premalene zastupljenosti, ovi rezultati sugeriraju da biološke razlike između spolova i naše reakcije na te razlike mogu biti još jedan dodatan otežavajući faktor ženama', rekla je Casey.