SLOVENSKI ANALITIČAR O ŠIRENU EU

Zemlje regije moraju biti 'vezane jedna uz drugu'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.03.2010 11:16
  • Objavljeno 13.03.2010 u 11:13
europska unija hrvatska

europska unija hrvatska

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva a

Države na zapadnom Balkanu međusobno su povezane i trebalo bi poručiti da će im se vrata u Europsku uniju početi zatvarati ako ne surađuju, ocjenjuje slovenski politički analitičar i konzultant Borut Šuklje, nekadašnji veleposlanik svoje zemlje u Beogradu uoči regionalne konferencije koja bi se potkraj idućeg tjedna trebala održati u Sloveniji

O svojim problemima moraju se dogovarati same balkanske države, u suprotnom će se umjesto njih dogovarati drugi, istaknuo je Šuklje u opširnom razgovoru za ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' od subote.

Dodao je da konferencija, čije održavanje još nije sasvim izvjesno zbog odnosa Srbije i Kosova, treba dati odgovor tih zemalja na pitanje je li im važnije da imaju svoje 'sponzore' u centrima svjetske moći ili međusobnu suradnju, a inicijativnost u rješavanju otvorenih pitanja vide kao formulu za brže napredovanje, s obzirom na to da širenje EU-a zemljama članicama zbog krize i okrenutosti vlastitim problemima po Šukljeovoj ocjeni više nije prioritet.

Budući da su odnosi Hrvatske i Srbije ključ za stabilnost u regiji, Šuklje je ocijenio da raskorak u njihovoj eurointegraciji ne bi smio biti prevelik.

'Pretpostavimo da će Hrvatska relativno brzo zaključiti predpristupne pregovore - u istom trenutku bi trebali početi pregovori o pristupu Srbije. Čini mi se da je vrlo važno da vremenska razlika između ulaska Hrvatske i Srbije u EU ne bude prevelika. To bi gotovo sigurno izazvalo neugodnosti u regiji', rekao je bivši slovenski diplomat, nekadašnji bliski suradnik Janeza Drnovšeka, te ministar za kulturu i unutarnje poslove u dvije njegove vlade.

Hrvatska osim toga nakon ulaska u EU ne bi smjela opterećivati odnose sa Srbijom bilateralnim pitanjima ili njima uvjetovati ulazak Srbije u EU, kako je to u odnosu na Hrvatsku činila Slovenija, upozorio je bivši diplomat.

'To bi dovelo do ozbiljne nestabilnosti. Države u regiji moraju znati da su u ambicijama ulaska u EU vezane jedna na drugu i da će im se bez te suradnje vrata zatvarati', rekao je Šuklje za 'Dnevnik'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi