grci ljuti

Zemlja je zavijena u crno, a Cipras se nije ni ispričao

28.07.2018 u 20:18

Bionic
Reading

Grčki premijer Aleksis Cipras suočio se u subotu s oštrim kritikama nakon što su požari u Ateni i omanjem priobalnom gradu Mati odnijeli 88 života i u crno zavili cijelu zemlju koja se tek počinje oporavljati od saniranja dužničke krize

Preživjeli i politički protivnici optužuju Ciprasa i njegovu vladu za izostanak senzibilnosti jer se nisu ispričali za posljedice smrtonosnih požara i jer nisu uspjeli spriječiti tragediju.

Cipras je u ponedjeljak skratio posjet BiH i vratio se zemlju nekoliko sati nakon izbijanja požara u blizini Atene, ali ga se potom nije moglo ni čuti ni vidjeti puna tri dana.

Grčki premijer je u petak preuzeo političku odgovornost za požare u kojima je, po posljednjim podacima, poginulo 88 ljudi.

Ciprasovi suparnici krenuli su s napadima na premijera na kraju trodnevne žalosti kritizirajući vladu jer nije uspjela zaštiti ljudske živote i što se nije ni ispričala za tragediju.

Iako je objavio niz mjera pomoći za stradala područja, oporba optužuje Ciprasa da je zabio glavu u pijesak, što on odlučno odbacuje. Prema tvrdnji oporbe, njega je više zanimao 'komunikacijski aspekt' krize, umjesto 'onoga što je stvarno bitno'.

  • +4
Požari oko Atene Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Javnost mu posebice zamjera što nije niti pitao, barem ne javno, ili mu nije rečeno o stradalima u Matiju, gradiću na priobalju gdje je više desetaka ljudi bilo zarobljeno i poginulo u plamenoj stihiji.

'Kako on to namjerava preuzeti političku odgovornost i iskupiti se? Što znači politička odgovornost?', pita se 79-godišnjak ispred svoje spaljene kuće.

'Riječi su dobre (...) ali želim da kaže meni i ljudima čija je to pogreška, ako nije njegova. Dosegao sam granicu strpljenja', dodao je.

Agencije u slučaju katastrofe u Grčkoj upućuju na problem nelegalne izgradnje, praksu koju sve vlade toleriraju da bi na kraju, kada je bitno kupovati glasove, tu istu ilegalnu gradnju legalizirale.