ZBOGOM KLAUSU

Zeman prisegnuo za češkog predsjednika

08.03.2013 u 16:09

Bionic
Reading

Miloš Zeman u petak je prisegnuo za novog češkog predsjednika na idućih pet godina i tako naslijedio Vaclava Klausa čiji je drugi i posljednji mandat na čelu države istekao u četvrtak u ponoć

Zeman, 68-godišnji veteran češke ljevice i premijer od 1998-2002, pobijedio je 26. siječnja na prvim izravnim predsjedničkim izborima u Češkoj s 54,8 posto dobivenih glasova.

Njegov protivnik, 75-godišnji konzervativni aristokrat i sadašnji ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg osvojio je 45,2 posto glasova. Češkog je predsjednika do sada birao parlament.

Zeman je prisegnuo na zajedničkoj sjednici obaju domova parlamenta u Praškom dvorcu u nazočnosti članova vlade, stranih diplomata i ostalih uzvanika.

U svom prvom govoru u svojstvu predsjednika, obećao je da će raditi na "smirivanju i stabiliziranju češke političke scene", istaknuvši da na svoju funkciju gleda kao na "neutralan teren za raspravu svih parlamentarnih stranaka i ostalih tijela". "Predlažem da budem posrednik, ali ni u kom slučaju sudac", poručio je Zeman.

Za razliku od svog euroskeptičnog prethodnika, Zeman je proeuropski orijentiran.