županijski crni rekord

Željka Karin o novom rekordu u Dalmaciji: Molim građane da se suzdrže od okupljanja, očekujemo daljnji rast!

28.10.2020 u 12:51

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinska županija danas je zabilježila rekordan broj novozaraženih koronavirusom, njih 352 od ukupno 1294 testiranih. Polovica, točnije 180, su kontakti prethodno oboljelih. Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin apelirali su na poštivanje mjera i čuvanje bolničkih kapaciteta

'Primijetili smo povećan broj zaraženih u Sinju i Imotskom, dakako i u Splitu jer se radi o velikom gradu. U Sinju imamo 65 pozitivnih od 123 testirana, u Imotskom 37 od 70 - dakle, u oba slučaja više od 50 posto. Mahom se radi o kućnim kontaktima, a imamo i određen broj zaraženih iz samostana i jednog crkvenog zbora, ali još uvijek se radi uglavnom o ljudima iz samoizolacije. Imamo dio oboljelih s vjenčanja u susjednim zemljama, ali glavni problem su manja obiteljska okupljanja i proslave, rođendani i slično. Tu smo dobili desetke zaraženih koji su potom širili virus radnim sredinama. U Splitu imamo i jedan trgovački centar i skladište, dok se u vrtićima i školama mahom javljaju pojedinačni i asimptomatski slučajevi', izvijestila je Karin.

'Od bolničkih kapaciteta namijenjenih covidu trenutno je zauzeto 50 posto, što je apsolutno previše. Ako se ovakav trend nastavi, ubrzo ćemo se suočiti s problemom osoblja, a nakon toga i smještaja bolesnika u postojećim kapacitetima. Bolnica zasad funkcionira odlično, imamo dovoljno osoblja, opreme i iskustva, ali moramo se potruditi da se ne vratimo na situaciju u kojoj smo bili prije nekoliko mjeseci. Bolnicu možemo zaštititi ponašanjem izvan bolnice', apelirao je ravnatelj Julije Meštrović.

Željka Karin je kazala da se usprkos velikom postotku pozitivnih, oko 30 posto, epidemiolozi još uvijek dobro drže, što dokazuje podatak da gotovo polovica novozaraženih dolazi iz samoizolacije. 'Očekujemo daljnji rast, a dolaze i hladna vremena. Molim građane da se suzdrže od većih okupljanja, jer glavni problem nam je i dalje nepridržavanje mjera. Da to nije tako, ne bi bilo potrebe za postrožavanjem', dodala je. Otkrila je da trenutno zapravo nema većeg širenja zaraze u kafićima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima.

'U školama se zaraza pojavljuje sporadično, razredi se stavljaju u samoizolaciju i onda se otkrije još jedan ili dva slučaja. Nema primjera širenja na druge razrede i procjenjujemo da se na ovaj način situacija još uvijek može kontrolirati. Ali apeliram na roditelje da pripaze na ponašanje i kada su djeca kod kuće, u samoizolaciji', dodala je Karin.

Ravnatelj bolnice Julije Meštrović izbjegao je odgovor o trenutku kada bi se mogao dogoditi povratak na režim od ovog proljeća, kada je kompletna bolnica na Križinama prenamijenjena za liječenje covid pacijenata. O tome će, kazao je, stručno vijeće bolnice donijeti odluku 'kada se stvore uvjeti'.