KBC Split o smrti maturantice:

[VIDEO] 'Djevojka je imala kronične bolesti, ali ne možemo zanemariti činjenicu da je bila pozitivna na covid'

26.10.2020 u 11:29

Bionic
Reading

U Kliničkom bolničkom centru Split oglasili su se o smrti 17-godišnje djevojke, maturantice Ekonomsko-upravne škole, koja je preminula nakon što se utvrdilo da je zaražena koronavirusom. Potvrdili su da je imala kronične bolesti - odnosno astmu, kako su objavili mediji - a još uvijek nije sigurno hoće li se raditi obdukcija

'Primljena je na hitni interni odjel na Križinima zbog zastoja srca i disanja. Nakon uspješno provedene reanimacije smještena je u Jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti, a ustanovili smo da je pozitivna na covid', rekao je predstojnik ove klinike, dr. Veselin Škrabić.

'Nakon što je stabilizirana njeno liječenje nastavljeno je u Zavodu za internu pedijatriju. Nažalost, došlo je do smrtnog ishoda. Djevojka je imala kronične bolesti, ali ne možemo zanemariti činjenicu da je bila pozitivna na covid', rekla je pročelnica ovog zavoda, dr. Branka Polić.

Kao službeni uzrok smrti zasad je naveden zastoj rada srca i pluća.

Prve simptome covida djevojka je dobila istog popodneva kada je zaprimljena u bolnicu, odnosno u subotu poslijepodne, dodano je.

  • +4
Konferencija za novinare liječnika KBC Split Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Da, postoje situacije u kojima do ovakvog ishoda može doći i bez infekcije covidom, sve je moguće, no ponavljam da ne možemo zanemariti činjenicu da je bila zaražena', dodala je dr. Polić. Opisala je da su veliku ulogu u pokušaju spašavanja imali djelatnici Hitne pomoći iz Šestanovca.

'Oni su u samim kolima proveli reanimaciju po svim pravilima struke, čak ju je započela medicinska sestra koja se ondje zatekla. Do hitnog prijema u bolnicu u nekoliko navrata djevojci su vratili životne funkcije', rekla je.

Na pitanje predstavljaju li djeca s astmom rizičnu skupinu i trebaju li pohađati nastavu u školama, odgovorila je da odgovor na to pitanje trebaju dati obiteljski liječnici u dogovoru s epidemiološkom službom.