KARIJERA

Želite uzbudljiv posao u uredu? Pogledajte ponudu

20.02.2014 u 11:10

Bionic
Reading

Kada sljedeći put svrstate administrativni posao u kategoriju 'dosadan' – razmislite još jednom. Već sama lista najtraženijih zanimanja u ovoj kategoriji upućuje na različite poslove koje možete obavljati: od klasičnog administratora, preko knjigovođe i računovođe do poslovnog tajnika

Posao u administraciji ne može se okarakterizirati niti kao posao koji radite kada imate 'samo' srednju školu. Prema podacima portala MojPosao, poslodavci su tijekom 2013. godine u 56% oglasa tražili srednju stručnu spremu, a u 80% višu i visoku stručnu spremu. Bitno je napomenuti da su u jednom oglasu mogli označiti više vrsta obrazovanja.

Prethodno radno iskustvo tražilo se u svakom drugom oglasu za rad u administraciji. Zanimljivo je da je poznavanje stranih jezika navedeno kao bitan uvjet u 70% oglasa, pri čemu je, očekivano, engleski jezik bio najzastupljeniji. I poznavanje rada na računalu može se svrstati u važne uvjete za zaposlenje budući da su ga poslodavci naveli u 60% oglasa.

Određeni oprez poslodavaca prilikom zapošljavanja vidljiv je prema udjelu poslova u kojima se nudi ugovor na neodređeno vrijeme. Visokih 46% poslodavaca koji su zapošljavali djelatnike u administraciji nudili su ugovor 'za stalno'. Prema podacima servisa MojaPlaća prosječna neto plaća za administrativno zanimanje iznosi 5.399 kuna, odnosno u razini je prosječne hrvatske neto plaće.

Ako upravo tražite posao u administraciji, najviše šanse za zaposlenje imate u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Primorsko-goranskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji. U tim regijama nude se sljedeći poslovi:

Lidl traži referenta u odjelu ekspanzije (m/ž). Idealan kandidat ima srednju ili visoku stručnu spremu ekonomskog ili pravnog usmjerenja. Iskustvo na sličnim poslovima i poznavanje njemačkog jezika smatra se kao prednost. Mjesto rada je u Samoboru, a područje zaduženja centralna i istočna Hrvatska.

BauMax traži djelatnike na informacijama (m/ž) s iskustvom u prodaji. Budući suradnici trebaju biti komunikativne, samostalne i dinamične osobe koje su spremne preuzeti inicijativu.

Agencija Elite Travel traži referenta operativnih poslova/referenta za booking i transfere (m/ž). Budući zaposlenik obavljat će sve vrste operativnih poslova vezanih za turističko poslovanje. Napredno poznavanje engleskog i njemačkog jezika važan je uvjet. Riječ je o sezonskom poslu u Splitu.

Neovisno za kakav posao aplicirate, ono što vas čeka je intervju s poslodavcem. Razgovor za posao obično se svodi na pitanja koja postavlja poslodavac i odgovore koje daje kandidat. Ali to ne mora biti tako. Ako u bilo kojem trenutku steknete dojam da kroz postavljana pitanja nemate priliku iznijeti sve kvalitetne informacije o sebi, svom radnom iskustvu i motiviranosti, potrudite se pružiti dodatne informacije. Za to možete iskoristiti priliku čak i odgovarajući na naizgled banalna pitanja kao što su: 'Recite mi nešto o sebi' ili 'Gdje se vidite za pet godina?'. Kako? Više pročitajte u savjetu