JAKOVČIĆU DOSTA NESUGLASICA

'Želim sve raščistiti s Milanovićem'

17.04.2013 u 17:33

Bionic
Reading

Istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić zadovoljan je postignutim uspjehom u Istri, no smatra da bi duljom kampanjom sigurno osvojio i mandat u EU parlamentu. Za tportal odgovorio je na nekoliko kratkih pitanja o proteklim europskim i dolazećim lokalnim i regionalnim izborima te opstanku Kukuriku koalicije

Iako niste ušli u EU parlament, analitičari vas smatraju pobjednikom. Gotovo polovica birača u Istri, točnije 44,51 posto, unatoč kratkotrajnoj kampanji, glasalo je za listu Europa za sve. Kako ocjenjujete da je lista SDP-HNS-HSU dobila 25,34 posto glasova istarskih građana, dok je na parlamentarnim izborima Kukuriku koalicija, dakle s IDS-om, u Istri glatko osvojila 57,41 posto glasova?
Rezultati u Istri su odlični! Pobijedili smo u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave Istarske županije, tu je moja satisfakcija potpuna. Nažalost, Milanović je krivo procijenio i prouzročio pobjedu HDZ-a. Pokušaj da poslije izborne noći svali odgovornost za poraz SDP-a, a pobjedu HDZ-a na mene, krajnje je neodgovoran pristup politici. Svima je u Hrvatskoj jasno da sam zaista iskreno želio ući u Europski parlament i da bi mi to bilo najlakše preko koalicijske Kukuriku liste, međutim Milanović me još u prosincu odbacio, prema tome, ja nisam imao izbora već sastaviti nezavisnu listu, koja bi, da je kampanja trajala još par tjedana, sigurno dobila mandat za Europski parlament.

Strahujete li od Kajinove sveistarske koalicije? Kakav izborni rezultat prognozirate na predstojećim lokalnim i regionalnim izborima SDP-u?
Na lokalnim izborima u svibnju vjerujem da će građani glasovati za Valtera Flega, kandidata naše koalicije IDS -HNS-Zeleni-BDSH. Flego je vrlo je uspješan gradonačelnik Buzeta, pripadnik mlađe generacije, zavidnog životopisa, s konkretnim programom 'Platforma 7×7 – Za Istru koja radi'. Držim da su i prvi euroizbori u Istri pokazatelj da će građani dati prioritet konkretnom čovjeku i programu, koji želi raditi, a ne politizirati svoju i poziciju građana na izborima.

Jeste li i dalje spremni, kao partneri unutar Kukuriku koalicije, sjesti za stol i razgovarati s premijerom i predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem? Jeste li, shodno napisu u jednom mediju gdje se ponovno aktualizira priča o izlasku IDS-a iz Vlade, korak do razlaza?
Za sada nema potrebe razgovarati o izlasku, ali nakon lokalnih izbora tražit ću sastanak koalicijskih partnera i posebno bilateralni sastanak vodstva IDS-a i SDP-a. Tražit ću da raščistimo sve što se dešavalo zadnjih godinu i pol dana.

Što planirate raditi nakon izbora novog župana? Hoćete li aktivirati saborski mandat?
I to je jedna od mogućnosti, ali dozvolite da odradim mandat župana do kraja. Realna mogućnost je svakako i povratak u poslovne vode nakon što sam više od 20 godina u politici.

Kanite li dogodine ponovno izaći s listom Europa za sve na EU izbore?

I to je moguće, držim da je rezultat naše, jedine nezavisne liste na izborima za Europski parlament bio odličan i da je kampanja bila dulja, dosegli bismo i mandat. Stoga, sve su nam opcije za sljedeće europarlamentarne izbore otvorene.