politička kriza

Zelenskijev suradnik: Potencijalna istraga o Bidenu bit će transparentna

23.09.2019 u 12:01

Bionic
Reading

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija u ponedjeljak je rekao da bi bilo kakva istraga u Ukrajini bila provedena transparentno, nakon napisa američkih medija da je američki predsjednik Donald Trump od ukrajinskog čelnika zatražio da istraži Joea Bidena, njegovog potencijalnog protukandidata na izborima iduće godine

Trumpov poziv Zelenskiju 25. srpnja izazvao je kontroverze u Washingtonu. Mediji pišu kako je Trump više puta od ukrajinskog predsjednika tražio da istraži je li Biden, favorit za demokratskog kandidata na izborima iduće godine, zloupotrijebio svoj položaj dok je bio potpredsjednik pod Barackom Obamom.

Trump je novinarima u nedjelju kazao kako je s Zelenskijem razgovarao o Bidenu i njegovom sinu, no da se većina razgovora odnosila na čestitke.

Bidenov sin Hunter bio je u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma, a Zelenskijeva stranka u srpnju je pobijedila na parlamentarnim izborima.

Ukrajinski medij lb.ua prenosi riječi Zelenskijevog pomoćnika Andrija Jermaka, upućene Trumpovom odvjetniku Rudolphu Guilaniju, da će bilo kakva istraga biti transparentna.

"Možemo garantirati da će tijekom našeg mandata sve istrage biti provedene transparentno", kazao je Jermak.

"To su ključni principi i temelji programa predsjednika Zelenskija na kojima smo vodili kampanju", dodao je.

Ako se pokaže da je Trump koristio svoju moć kako bi pokušao prisiliti stranog državnika da utječe na američke izbore, to bi izazvalo najgoru političku krizu njegova mandata, ocjenjuje CNN, dodajući da nema dokaza bilo kakvih pogrešnih postupaka Bidena ili njegova sina u Ukrajini.

Demokrati smatraju da bi to odgovaralo promicanju stranog upletanja u američke izbore 2020. godine.

U tom slučaju, Kongres možda neće imati izbora nego pokrenuti postupak opoziva, kazao je u nedjelju predsjednik obavještajnog odbora Zastupničkog doma demokrat Adam Schiff.