ukrajinski predsjednik

Zelenskij: Sastanak s Trumpom će se najvjerojatnije uskoro dogoditi

13.09.2019 u 12:02

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je izjavio da tijekom ovog mjeseca očekuje sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom te da će se mirovni pregovori o rješavanju sukoba s Rusijom u istočnom Donbasu također održati u rujnu

"Sastanak s Trumpom će se najvjerojatnije uskoro dogoditi, u rujnu", kazao je Zelenskij koji je ove godine pobijedio na predsjedničkim izborima uz obećanje da će uspostaviti mir u Donbasu, regiji u kojoj se ukrajinske snage bore protiv separatističkih snaga koje podržava Rusija.

U tom sukobu je do sada poginulo više od 13.000 ljudi.

Ukrajina, zapadne zemlje i NATO optužuju Rusiju da separatiste u Donbasu opskrbljuje teškim naoružanjem i dodatnim vojnicima, dok Moskva uzvraća da pruža političku i humanitarnu pomoć. Za navodne ruske vojnike tvrdi da se radi o ruskim dobrovoljcima.

Razmjena zarobljenika prošli mjesec oživjela je nade za mirovne pregovore. Predstavnici Ukrajine, Njemačke, Francuske i Rusije su se posljednji put sastali u listopadu 2016. na razgovorima o provedbi mirovnog sporazuma dogovorenog godinu dana ranije u Minsku, Bjelorusiji, no nije nažalost urodio trajnim prekidom vatre.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju su telefonski razgovarali i složili se da je razmjena zarobljenika otvorila mogućnost novog summita četiriju zemalja, u tzv. normandijskom formatu.

"Radujemo se sastanku čelnika četiriju zemalja u 'normandijskom formatu'. Čekamo kraj rujna, mislim da će se taj sastanak definitivno održati", rekao je Zelenskij.

Dvije tzv. "Narodne Republike" - koje ne priznaju ni Kijev ni Moskva - nastale su u industrijskim regijama Donjecka i Luhanska u istočnoj Ukrajini, poznatoj kao regija Donbas.