ukrajina

Zelenskij proglasio Dan otpora ruskoj okupaciji Krima

26.02.2020 u 14:12

Bionic
Reading

Ukrajina će ubuduće 26. veljače obilježavati Dan otpora ruskoj okupaciji Krima koji je Rusija anektirala prije šest godina, rekao je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij

'Ima postulata koje ne treba dokazivati: tjedan ima sedam dana, Zemlja je okrugla a Krim je Ukrajina', rekao je Zelenskij najavivši uvođenje novog spomendana.

Tisuće stanovnika Krima prosvjedovali su 26. veljače 2014. u Simferopolju, 'glavnom gradu' poluotoka, podupirući njegovu pripadnost Ukrajini, nekoliko dana nakon dolaska naoružanih ljudi bez vojnih oznaka koji su zauzeli strateške položaje na tom teritoriju, okruživši ukrajinske vojne baze i preuzevši nadzor nad zračnom lukom i parlamentom.

Moskva je nekoliko tjedana poslije anektirala čitav poluotok i priznala da su tajanstveni vojnici pripadali ruskim postrojbama za posebne namjene. Nakon aneksije ruske vlasti su progonile mnoge sudionike prosvjeda održanog 26. veljače.

Zelenskij je obznanio da uvodi taj spomendan iako je bio svjestan da to može smetati Moskvi u trenutku kada pokušava pregovarati o završetku rata koji Kijev vodi s proruskim pobunjenicima na istoku zemlje.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov izrazio je 'odlučno' neslaganje svoje zemlje nakon ove informacije. Moskva smatra da je poluotok Krim aneksijom 'vraćen' u okrilje 'povijesne' ruske domovine.