sastanak u hirošimi

Zelenski zrakoplovom francuske vlade putuje na samite Arapske lige i G7

19.05.2023 u 11:27

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski putuje zrakoplovom francuske vlade na samit Arapske lige u Saudijskoj Arabiji, a kasnije će tim zrakoplovom otputovati na samit čelnika G7 u japanskom gradu Hirošimi, rekao je Reutersu obaviješten izvor

Zelenski će prisustvovati samitu Arapske lige kasnije u petak, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti informacija. Izvor je dodao da je to prilika za ukrajinskog čelnika da lobira kod saveznika i zemalja koje su ostale neutralne u sukobu između Ukrajine i Rusije.

Uz ukrajinsku ofenzivu koja se uskoro očekuje, izvor je rekao da je od vitalne važnosti za Zelenskija da nastavi s pritiskom na svoje saveznike u G7 u smislu vojne potpore, rekao je izvor.

  • +2
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je posjetio Veliku Britaniju gdje se sastao s premijerom Rishijem Sunakom Izvor: EPA / Autor: SIMON DAWSON/NO 10 DOWNING STREET HANDOUT

Zelenski bi također mogao tražiti razgovor licem u lice s čelnicima Indije, Indonezije i Brazila, koji također prisustvuju sastanku u nedjelju, rekao je izvor.

"Zelenski daje sve od sebe", dodao je.