ispunjen upitnik

Zelenski: Ukrajina bi idućih tjedana mogla dobiti status kandidata za EU

18.04.2022 u 19:53

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je izaslaniku Europske unije službeno predao ispunjeni upitnik o pristupanju Ukrajine EU-u i rekao da vjeruje da će ovaj korak voditi k tome da njegova zemlja dobije status kandidata u narednim tjednima

Upitnik, koji služi kao početna točka EU-u za pokretanje pregovora o pristupanju, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predala je ukrajinskom predsjedniku tijekom posjeta Kijevu, 8. travnja.

Ukrajina je zatražila članstvo u Europskoj uniji nakon početka ruske invazije 24. veljače.

Proces pristupanja Europskoj uniji složen je i traje dugo, pa čak i ako Komisija pozitivno ocijeni spremnost zemlje kandidatkinje mogu proteći godine prije stvarnog otvaranja pregovora.

Von der Leyen je obećala ukrajinskom predsjedniku da će se ubrzati prvi koraci Ukrajine prema članstvu u Europskoj uniji kazavši da "to neće kao obično biti pitanje godina, nego misli da će biti pitanje tjedana".

  • +9
Volodimir Zelenski u Buči Izvor: Profimedia / Autor: RONALDO SCHEMIDT / AFP / Profimedia

Zelenskij je predao ispunjeni dokument izaslaniku EU-a u Ukrajini, pokazuje snimka sastanka koju je objavila njegova vlada.

"Čvrsto vjerujemo da će se ovaj postupak (dodjela statusa kandidata) odviti u narednim tjednima i da će biti pozitivan za povijest našeg naroda, s obzirom na cijenu koju su platili na putu prema neovisnosti i demokraciji", rekao je Zelenskij na sastanku. 

Zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika izjavio je ranije u ponedjeljak kako očekuje da će Ukrajina dobiti status kandidata u lipnju na sastanku Europskog vijeća na kojemu se okupljaju čelnici zemalja članica EU-a.