odlazi i u bruxelles?

Zelenski stigao u iznenadni posjet Velikoj Britaniji: Čeka ga sastanak sa Sunakom i kraljem Charlesom

08.02.2023 u 11:58

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sletio je u Veliku Britaniju, gdje je stigao u iznenadni posjet koji je najavljen tek jutros

Zelenski će se u Britaniji sastati s premijerom Rishijem Sunakom, te s kraljem Charlesom.

Zelenski će također posjetiti ukrajinske vojnike koji se trenutno obučavaju u Velikoj Britaniji, a obratit će se i britanskom parlamentu, stoji u priopćenju ureda britanskog premijera.

Sunakov ured najavio je planove proširenja obuke ukrajinskih vojnika na zračne i pomorske snage, uključujući pilote mlažnjaka i marince, te ubrzanje opskrbe vojnom opremom. Obukom bi se osiguralo da piloti u budućnosti mogu upravljati sofisticiranim borbenim zrakoplovima prema NATO standardima, navodi se u priopćenju.

"Posjet predsjednika Zelenskog Ujedinjenom Kraljevstvu potvrda je hrabrosti, odlučnosti i borbe njegove zemlje, kao i potvrda neraskidivog prijateljstva između naše dvije zemlje", poručio je Sunak priopćenjem.

Sunak će ponuditi podršku Ujedinjenog Kraljevstva planovima Zelenskog da radi na pravednom i trajnom miru za Ukrajinu, stoji u priopćenju. Britanija će kasnije tijekom dana također uvesti dodatne sankcije protiv onih koji su pomogli ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da "izgradi svoje osobno bogatstvo i tvrtke koje profitiraju od ratnog stroja Kremlja", navodi se. Vlada je već uvela sankcije stotinama ruskih pojedinaca i tvrtki od veljače prošle godine.

Ovo je tek treći izlazak iz zemlje Zelenskog od početka ruske invazije. Netom prije Božića Zelenski je otputovao i u SAD gdje se susreo s predsjednikom Joe Bidenom te obratio zastupnicima u Kongresu. Po povratku iz SAD-a, posjetio je i Poljsku gdje je imao susret s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

Špekulira se i da će Zelenski po povratku iz Londona otputovati u Bruxelles, gdje bi se sutra trebao obratiti eurozastupnicima, te sudjelovati na sastanku Europskog vijeća.