rat u ukrajini

Zelenski se oglasio nakon iranskog priznanja: 'I dalje lažete, Rusiji niste poslali samo nekoliko dronova. Pa mi smo ih već srušili stotine!'

05.11.2022 u 22:11

Bionic
Reading

Nakon što je iransko vodstvo u subotu priznalo da je Rusiji isporučilo borbene bespilotne letjelice, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Teheran da i dalje laže.

"Čak i s ovim priznanjem, oni lažu", rekao je ukrajinski čelnik u svojoj videoporuci u subotu.

Broj iranskih borbenih bespilotnih letjelica koje je oborila ukrajinska protuzračna obrana premašuje "nekoliko" bespilotnih letjelica koje navodi Iran, rekao je Zelenski, pojašnjavajući svoju optužbu.

"I što više Teheran bude lagao, to će međunarodna zajednica više razumjeti ovu terorističku suradnju između režima u Rusiji i Iranu."

Iran je u subotu priznao da isporučuje bespilotne letjelice Rusiji, a ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian izjavio je da je Islamska Republika Moskvi dostavila ograničen broj bespilotnih letjelica prije rata u Ukrajini, izvijestila je državna novinska agencija IRNA.

Međutim, šef diplomacije zanijekao je da je Iran nakon početka rata krajem veljače slao oružje ili projektile.

Kijev i američka vlada nedavno su kritizirali korištenje dronova "kamikaza" iz Irana u ratu protiv Ukrajine.

Teheran je navodno poslao vojno osoblje na Krim koji je okupirala Rusija kako bi obučio Ruse kako koristiti bespilotne letjelice i pružio tehničku pomoć.

Do sada je Teheran poricao isporuke tog oružja.

  • +11
Napad dronovima na Kijev Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Zelenski je rekao da je Ukrajina već srušila stotine iranskih dronova 'kamikaza' Shahed-136.

"Samo jučer je srušeno 11 dronova Shahed",, rekao je Zelenski.

Ukrajinski vojni vrh sumnja da je Rusija naručila 2400 takvih dronova.

U iščekivanju većeg broja tenkova, oklopnih vozila i topništva, Ukrajina se suočava s nekoliko "ključnih tjedana", kazao je također Zelenski.

Međutim, Ukrajina očekuje "dobre vijesti" po tom pitanju za nekoliko tjedana, rekao je ukrajinski predsjednik, ne navodeći više detalja.