ROTAXI U MoHADŽeRIMA

[VIDEO/FOTO] Diljem svijeta istražuju se krađe avionskih motora koji se ugrađuju u dronove iranske proizvodnje, evo što je dosad otkriveno

26.10.2022 u 19:19

Bionic
Reading

Nakon što su Ukrajinci u nedavno srušenom ruskom dronu iranske proizvodnje Mohadžer-6 pronašli zrakoplovni motor Rotax 912, istražitelji brojnih zemalja pokrenuli su istragu kojom žele povezati ranije krađe Rotaxovih motora iz ultralakih i lakih letjelica diljem svijeta s kriminalnim skupinama za koje se vjeruje da su povezane s Iranom i Rusijom. Evo što je dosad otkriveno

Ukrajinske vlasti otkrile su nedavno četverotaktni klipni motor Rotax 912 u iranskoj bespilotnoj letjelici Mohadžer-6 srušenoj iznad Crnog mora. Do otkrića Rotaxovog motora došlo je nakon što su ukrajinski obavještajni stručnjaci prikazali djelomično rastavljeni dron tijekom javljanja uživo za američku televiziju CNN. Motori Rotax, koje proizvodi istoimena austrijska tvrtka u vlasništvu kanadske grupacije Bombardier, obično se nalaze u lakim i ultralakim zrakoplovima, a njihova isporuka Iranu i Rusiji prekršila bi sankcije Europske unije koje zabranjuju izvoz takve opreme u te zemlje. Nakon otkrića austrijskog motora u iranskom dronu Bombardier je objavio priopćenje u kojem negira bilo kakvu poveznicu s Iranom i Rusijom.

'Upoznati smo s navodnom uporabom Rotaxovog motora ili krivotvorenog motora u određenim specifičnim situacijama koje uključuju iranske bespilotne letjelice Mohadžer-6 u područjima sukoba. Ovu situaciju shvaćamo vrlo ozbiljno. Bombardier nije ovlastio svoje distributere za opskrbu proizvođača vojnih bespilotnih letjelica u Iranu ili Rusiji', izvijestila je kanadska tvrtka, a prenosi dobro obaviješteni portal The War Zone.

Rotaxovi motori Izvor: Wikimedia Commons / Autor: HarveyStoatgobbler

Priča o krađama Rotaxovih motora, posebice tipova 912 i 914, seže unazad više od 20 godina. Prema Rotaxovim podacima, između 2000. i 2021. ukradeno je više od 130 motora Rotax 912 i šest motora Rotax 914 diljem svijeta. Prva krađa zabilježena je u Njemačkoj, a posljednja na Floridi. Na vrhu popisa je Velika Britanija, u kojoj je zabilježeno 36 takvih krađa, a slijedi je Njemačka s njih 31. U SAD-u je ukradeno sedam motora, a u Rusiji četiri. Krađe su dosegnule vrhunac 2016. godine, tijekom koje je ukradeno 18 Rotaxovih motora, dok je prošle godine zabilježeno pet krađa prijavljenih austrijskom proizvođaču.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CNN

U istragu uključene i tajne službe

Zbog vala krađa Rotaxovih motora u Velikoj Britaniji tamošnje obavještajne službe pokrenule su operaciju Opal, u koju je uključena Udruga za lako zrakoplovstvo (LAA), a koja djeluje u sastavu Uprave za civilno zrakoplovstvo Ujedinjenog Kraljevstva. Iz LAA-e su ranije izvijestili da dosad nisu uspjeli otkriti gdje završavaju ukradeni motori i u koju svrhu. Prema navodima LAA-e, lopovi su u više slučajeva krađe izbjegli videonadzor tako što su provaljivali u stražnje dijelove hangara, a krali su uglavnom Rotaxove motore tipa 912 s relativno malim brojem radnih sati. Tvrde i da su motori uklanjani s letjelica kirurškom preciznošću.

Svjetski prvak u letenju mikrolakim avionima David Broom postao je žrtva krađe Rotaxovih motora 2017. i sumnja da iza toga stoje profesionalci. 'Očito su točno znali što žele, gdje rezati i koji su dijelovi važni', kazao je Broom za britanski zrakoplovni list Flyer. LAA je pak pozvala svoje članove da obrate dodatnu pozornost na sumnjive osobe u blizini zračnih luka te da o svemu obavijeste udrugu ili policiju. Britanske vlasti nisu jedine koje istražuju sofisticirane krađe motora Rotax 912. U Norveškoj je, naime, zabilježeno nekoliko ciljanih krađa Rotaxovih motora tipa 912, za koje tamošnja policija sumnja da su naručene. I u norveškim slučajevima motori su precizno skinuti s letjelica, a na mjestu događaja počinitelji su ostavili deke, kante ulja i vijke.

Iranac prošvercao motore tvrdeći da su za skutere

'Ovdje su očito bili profesionalni lopovi', rekao je Pål Vindfallet, zamjenik voditelja letačkog kluba i škole letenja Innlandet, dodajući da su lopovi rastavili motore do najmanjih dijelova. Krađe Rotaxovih motora izazvale su toliku zabrinutost u norveškoj zrakoplovnoj zajednici da je jedan pilot ugradio uređaj za praćenje u motor svojeg zrakoplova.

Motori Rotax prilično su česti, posebno u lakim i eksperimentalnim zrakoplovima općeg zrakoplovstva, a često završavaju na sekundarnom tržištu, premda potencijalno postoji i crno tržište za novije primjerke. Također je dobro poznato to da Iran, Rusija i Sjeverna Koreja imaju čitave mreže posvećene zaobilaženju sankcija i stjecanju raznih vojnih i dvonamjenskih tehnologija. Iako vjerojatno postoji mnogo načina da se Iran dočepa Rotaxovih motora, neimenovani rukovoditelj američke tvrtke za bespilotne letjelice koja posluje s vladom kazao je za The War Zone kako ne bi bilo iznenađujuće to da Iran nabavlja motore od kriminalaca.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Eric Avery

Djelomično to potvrđuju i Reutersova izvješća o nedavno započetom suđenju u Frankfurtu dvojici Iranaca zbog krijumčarenja desetaka motora njemačke proizvodnje koji mogu pokretati dronove. Jedan od Iranaca optužen je za to da je između 2008. i 2009. putem svoje tvrtke isporučio Iranu 61 zrakoplovni motor, a prijavio ih je kao motore za vodene skutere.