video poruka

Zelenski poziva pripadnike manjina u Rusiji da se odupru mobilizaciji

30.09.2022 u 06:43

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je pripadnike manjina diljem Rusije da se odupru pokušajima mobilizacije, poručivši im da ne moraju poginuti u "sramotnom ratu"

Zelenski je to rekao u video poruci uoči ceremonije kojom će se u petak u Kremlju obilježiti pripojenje Rusiji četiriju ukrajinskih regija pod ruskom okupacijom.

U vojnim kontingentima koji su poslani u Ukrajinu pretežno su pripadnici manjina, uglavnom s područja Kavkaza na jugu Rusije i iz Sibira, a u nekim siromašnim dijelovima zemlje izbili su prosvjedi protiv masovne mobilizacije.

"Ne morate umrijeti u Ukrajini. Vaši sinovi ne moraju umrijeti u Ukrajini", rekao je Zelenski, stojeći pokraj kijevskoga spomenika imamu s Kavkaza.

Rekao je da je Rusija u izolaciji zbog rata koji je želio jedino predsjednik Vladimir Putin, koji "neće stati" na prvom valu mobilizacije.

Mobilizacija u Rusiji Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY

"Bit će ih još. Pokušat će oduzeti još više života... nitko ne mora sudjelovati u sramotnom ratu".

Prema dostupnim podacima o vojnim žrtvama koje je prikupila ruska istraživačka podružnica iStories, najviše poginulih u sukobu je iz Burjatije, na granici Mongolije, i Dagestana, pretežno muslimanske regije na Kaspijskom moru.

U prosvjedima protiv mobilizacije koji su prošli tjedan izbili u Dagestanu uhićeno je više od 100 osoba.