pristupni pregovori

Zelenski: 'Naša zemlja mora biti u Europskoj uniji'

08.11.2023 u 15:59

Bionic
Reading

Preporuka Europske komisije (EK) da se s Kijevom otvore pristupni pregovori "ispravan je povijesni korak", rekao je u srijedu ukrajinski šef države, a njegova kolegica iz susjedne Moldavije koja je dobila jednaku preporuku obećala je da će zemlja neumorno raditi na putu prema članstvu

"Ukrajinci to zaslužuju i zbog toga što štite europske vrijednosti i zbog toga što, čak i u vrijeme rata, razvijaju državne institucije", napisao je Volodimir Zelenski na Telegramu. "Unatoč svim poteškoćama, idemo naprijed", poručio je Zelenskij u video poruci objavljenoj na medijskoj platformi X.

Ukrajina očekuje da će lideri EU-a podržati preporuku EK-a i početi pregovore u prosincu, poručio je, kako prenosi agencija dpa. "Naša zemlja mora biti u Europskoj uniji", rekao je Zelenski.

"Ukrajinci to zaslužuju i zbog toga što brane europske vrijednosti i zbog činjenice da čak i u samom jeku rata držimo se obećanja i razvijamo državne institucije".

Komisija je u srijedu preporučila otvaranje pregovora o pristupanju Ukrajine kada se završi provedba reformi u brobi protiv korupcije, ograniči borba protiv korupcije, kaoi utjecaj oligrarta te zaštite nacionalne manjine. "Sve potrebne odluke se provode", poručio je Zelenski.

Zamjenica ukrajinskog premijera Olja Štefanišina u srijedu je pohvalila izvješće EK-a. "To je rezultat goleme količine rada koju je zemlja odradila u vrijeme rata", napisala je. Preporuku za otvaranje pregovora Europska komisija dala je i za Moldaviju, susjedu Ukrajine koja je također u napetim odnosima s Moskvom.

"Moldavija čvrsto stoji na putu članstva u EU-u i nastavit ćemo neumorno raditi na tome cilju", rekla je predsjednica Maia Sandu. Glasnogovornik njemačke vlade je izjavio da će Berlin pažljivo proučiti preporuku EK-a prije nego što donese vlastiti odluku. Pregovori o članstvu ovise o uspjehu reformi, rekao je.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'